Oblíbená hudba ze sluchátek podporuje v pohybu a zrychluje hubnutí

Zhubnout a držet si trvale normální postavu znamená změnit navždy životní styl. A součástí této změny je také pravidelný pohyb. Jenže v počátcích má většina nadšenců do hubnutí problém zvyknout si na nový režim a často se vrací do zajetých kolejí. Podle australských odborníků ale mohou pomoci sluchátka a oblíbená hudba. Snižují riziko relapsu a zvyšují naopak chuť se pohybovat.

Pokud člověk poslouchá při sportu oblíbenou hudbu, která pozitivně působí na jeho emoční stránku, vytváří si rychleji pozitivní vztah k pohybu. A nejenže cvičí déle a zvládá větší výkony, ale také se na tělesnou aktivitu víc těší.

Doktor Nick Fuller tvrdí, že právě poslech hudby ze sluchátek vnímá dlouhodobě jako klíč k úspěchu při hubnutí pohybem.

„Ke vší frustraci z obezity často začínáme pohybem, který si vůbec neužíváme a nechceme se mu věnovat dlouhodobě, například začneme chodit do posilovny nebo si pořídíme osobního trenéra. Takže frustrovaní toho necháme, utratíme peníze zbytečně a vracíme se do zajetých kolejí. Všechno je pro nás moc náročné a není to žádná zábava a potěšení… Výzkumy ale dokazují, že poslech hudby zlepšuje zážitek z pohybu a zvyšuje intenzitu cvičení, což znamená, že člověk se rychleji zbaví nadbytečných kilogramů. Sluchátka slouží také jako kulisa, která nás chrání před rozptylováním,“ vysvětluje obezitolog Fuller ze Sydney.

Hudba jako milování?

Hudba naše tělo a mysl ovlivňuje na mnoha úrovních. O jejích prospěších byly popsány stohy papíru a nejspíš není nikdo, kdo by muziku do svého života vůbec nepouštěl. Napadlo vás ale někdy, proč je hudební průmysl tak úspěšných oborem a zpěváci často tak obdivováni a zbožňováni jako partneři či milenci?

Odpověď na tuto otázku mají zřejmě kanadští neurologové. Potvrdili totiž, že mozek člověka reaguje na poslech oblíbené hudby úplně stejně jako na sexuální stimulaci. Obojí produkuje mozku velmi příjemné pocity a ten touží po opakování těchto aktivit. Po sexu i opětovném poslechu hudby.

Když si mozek užívá sex, konzumuje příjemné jídlo nebo užívá drogy, aktivuje se opiátové centrum v mozku. Stejný účinek vyvolává poslech hudby. Ale když je v mozku toto centrum uměle odstaveno z provozu, přestane si člověk užívat nejen sex, ale také poslech hudby.

Tým doktora Daniela Levitina z McGillovy univerzity v Kanadě zablokoval opiátové okruhy v mozku u několika lidí. Pak jim pustil oblíbenou hudbu. „Říkali nám, vím, že je to moje oblíbená písnička, ale vůbec už ji nevnímám tak jako dřív. Zní to hezky, ale nic to už se mnou nedělá,“ uvedl k výzkumu doktor Levitin.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:46
13 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:14
15 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:12

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat