Vynecháváte snídani? Vaše zdraví je v ohrožení

O tom, že přeskakovat snídani je nezdravé, hovoří nejeden výživový poradce. Teď se však ukazuje, že jde o mnohem víc než jen hormonální nerovnováhu, stagnaci metabolismu nebo nedostatek energie. Takový lačný žaludek vám může „zatopit“ ještě hůř!

Znáte to. Ráno zaspíte, takže si jen rychle vyčistíte zuby, obléknete se a urychleně pospícháte do práce – bez snídaně. Pro jednou se snad nic nestane, ale pokud tento scénář se železnou pravidelností opakujete každý den, zaděláváte si na pořádný malér. Že ráno nemáte hlad? Zvedá se vám žaludek? Nic nestíháte a potřebujete jenom kafe, protože jinak nefungujete? To jsou samé výmluvy! Výsledky jednoho z nejnovějších průzkumů vás možná přesvědčí o tom, že byste své stanovisko měli přehodnotit.

Ranní pohon i zdraví

Vědci z Americké vysoké školy kardiologie totiž tvrdí, že vynechávání snídaně je spojeno se zvýšeným rizikem aterosklerózy nebo kalení a zúžení tepen v důsledku nárůstu plaku.

Lidé, kteří pravidelně přeskakují snídani, pravděpodobně žijí nezdravým životním stylem,“ nejprve uvedl Valentin Fuster, autor studie a zároveň ředitel společnosti MACC Mount Sinai Heart s tím, že tato studie poskytuje důkazy o tom, jak moc špatný zvyk, který zvyšuje onemocnění srdce, se vkrádá do lidských domovů.

Co přichází po únavě?

Kromě přímé asociace s kardiovaskulárními rizikovými faktory může lačný žaludek po probuzení sloužit jako ukazatel, který je spojen s vývojem a progresí aterosklerózy,“ nechal se k tématu slyšet odborný asistent Jose L. Peñalvo z Friedmanovy školy výživy, vědy a politiky s tím, že aterosklerózou se rozumí kornatění tepen vznikající v důsledku ukládání tukových látek do stěny tepny. (Především ve vyspělých zemích představuje významný zdravotní problém.) Kdo všechno je v ohrožení?

Podle odborníků nesnídá 20 a 30 procent dospělých, což není dobrá zpráva. Dietetické chyby se obvykle projevují poměrně brzy, přičemž experti varují, že nepříznivé účinky vynechávání snídaně lze pozorovat již v dětství například ve formě dětské obezity. Takže, co si pod tíhou těchto informací zítra ráno dáte?

Podle průzkumu společnosti SANEP u Čechů vede pečivo a máslo. Oblíbené jsou i ovesné kaše, müsli a ovoce. Příznivci zdravého životního stylu se přiklání i k polévkám, naproti tomu smaženou uzeninu či tolik oblíbená míchaná vajíčka si dopřává zhruba 40 procent našinců.

Chcete zhubnout? Sledujte naše testerky ve speciálu Hurá do plavek!





Sledujte nás na sociálních sítích:

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat