Vědci identifikovali bílkoviny, které přirozeně chrání cévy před stárnutím

Stárnutí organismu souvisí se stárnutím oběhové soustavy, jejíž zhoršená kondice souvisí také s nástupem stařecké demence. Vědcům z Ohia se ale podařilo identifikovat bílkoviny, které řídí zdraví oběhové soustavy a ovlivňují rychlost stárnutí organismu. Jak jedinci přibývají roky, množství bílkovin v jeho krvi klesá a cévy začínají být poškozené. Zajímavé přitom je, že podáváním těchto bílkovin lze stárnutí zpomalit.

Tedy minimálně u hlodavců a hlístic, na nichž pokusy vědci z Ohia provedli. Nejprve zjistili, že bílkoviny KLF dokážou oddálit stárnutí a poškození cév. Tedy dostatečná hladina v těle chrání oběhovou soustavu, ale s věkem jejich koncentrace poklesá.

Po tomto objevu pak experimentovali s umělým podáváním KLF bílkovin a zvýšením hladiny v krvi došlo k zpomalení stárnutí a zlepšení kondice oběhové soustavy. Zmíněné látky tedy prodlužují život. Objevy musejí být ale potvrzeny u člověka. Jenže KLF bílkoviny u něj mají stejné funkce jako u ostatních živočichů, takže je velmi pravděpodobné, že také u člověka chrání cévy a prodlužují jejich životnost.

„Zjistili jsme, že umělým zvýšením nebo snížením hladiny bílkovin této skupiny můžeme prodloužit život těchto organismů,“ uvedl doktor Nelson Hsieh z Case Western Reserve University v Clevelandu.

Spojenci pro zdravé cévy

Ovšem nejen stárnutí se na našich cévách podepisuje. Za jejich špatný stav můžeme často i my sami. Tučná strava a absence pohybu nahrávají nesprávnému fungování cév v důsledku akumulace cholesterolu a plaku podél stěn, čímž se zvyšuje riziko rozvoje kardiovaskulárních onemocnění. Jak tepny pročistit, aby vás nic takového nepotkalo? Vsaďte na pomocníky z přírody!

Česnek

Aromatický poklad se již léta používá k léčbě vysokého tlaku. Kromě toho se česnek může pochlubit sloučeninami, jež zabraňují tvorbě plaku v tepnách nejpřirozenějším a nejbezpečnějším způsobem. Každodenní konzumace je skvělý způsob, jak zachovat krevní cévy průchodné, bez cholesterolových usazenin. Pokud ho syrový nepozřete, a neláká vás ani ve vařených pokrmech, vezměte na milost alespoň česnekové tablety. Dají se sehnat v každé lékárně a investice do nich vás rozhodně nezruinuje.

Losos

Mořský velikán se sice řadí mezi ryby tučné, přesto jsou k němu lékaři i odborníci na výživu velmi vlídní. Jeho cenné složky podporují efektivní cirkulaci krve, takže si pár soust s chutí dopřejte. Vysoký podíl omega-3 mastných kyselin je přínosný pro zdraví srdce. Mastné kyseliny DHA a EPA zase úspěšně odstraňují nadměrnou koncentraci cholesterolu a protizánětlivý koktejl těchto látek snižuje pravděpodobnost vzniku krevních sraženin uvnitř arteriálních stěn. Jaké množství lososa jíst, aby to fungovalo? V ideálním případě tři porce týdně.

Kurkuma

Skryté bohatství asijského koření tkví v látce zvané kurkumin, která je pověstná svými neuvěřitelně silnými protizánětlivými vlastnostmi. Díky tomu dokáže zastavit zánětlivé procesy uvnitř těla, zabránit vzniku usazenin v tepnách a ještě podpoří vaše mozkové funkce. Kurkumu lze použít při přípravě jídel, ale kdybyste chtěli navýšit dávku, přidat se dá i do sklenice mléka. Takže na zdraví a do dna? Jak jinak!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat