Za bolestivou menstuací může stát nedostatek vitaminů. Situaci také zhorší cukr

Také se každý měsíc s obavami díváte do kalendáře a odpočítáváte dny, kdy budete zase kvůli svým dnům bojovat s křečemi v podbřišku? Bolestivá menstruace trápí spoustu žen, nicméně u řady z nás by se situace dala zlepšit vhodnou stravou či strategických důležitých živin. Které jsou ty nejdůležitější?

Známá podzimní deprese se projevuje u mužů i žen. Chladné a sychravé podzimní počasí spolu s úbytkem světla však mívá neblahý dopad především na ženské zdraví. Zkracující se dny a podzimní nenálada se na ženách nejvíce podepisuje v době menstruace. Ta se může jevit jako delší a bolestivější, dokonce může být v důsledku psychické nepohody také méně pravidelná. Při bolestech je nápomocný červený jetel, při vyčerpání zase ořechy. Důležitý je zvýšený příjem vitaminu B a dostatek hořčíku.

Vitaminy k větší pohodě

Za nedostatek energie může úbytek denního světla. Menší přísun slunečního svitu způsobuje, že nám ubývají zásoby vitamínu D, bez něhož býváme unavení, bez síly a též bez nálady. Na podzim bychom proto měli využít každý slunečný den k procházkám, půlhodina denně postačí. Nedostatek déčka lze částečně kompenzovat i stravou, pomůže konzumace ryb, vajíček a mléčných výrobků.

Kromě vitaminu D jsou zejména pro menstruující ženy důležité vitaminy skupiny B, které pomáhají ulevit od nepříjemných projevů premenstruačního syndromu, především od únavy či vyčerpání. Vitamin B6 pomáhá regulovat hormonální aktivitu během menstruace a spolu s vitaminy B2 a B12 přispívá k psychické pohodě.

Kvalitním zdrojem béček jsou ořechy, ideální jsou kešu nebo pekanové oříšky. Ořechy kromě řady vitamínů z řady B obsahují i hořčík, který napomáhá našemu tělu v obraně proti stresu. Dostatek hořčíku navíc výrazně snižuje nervozitu a podrážděnost.

Pomoc z přírody

Psychická nerovnováha může mít za následek nepravidelnou nebo velmi bolestivou menstruaci. V tomto případě je potřeba optimalizovat hladinu hormonů, s čímž může pomoci červený jetel. Ten díky vysokému obsahu fytoestrogenů napomáhá k úpravě nepravidelnosti cyklu a pomáhá ke zlepšení psychické pohody.

Květy červeného jetele jsou bohaté na flavonoidy, fenoly, silice, vitaminy C a E a především fytoestrogeny, pro něž je tato rostlina nejvíce ceněná. Ty díky své podobnosti s ženskými hormony estrogeny pomáhají harmonizovat hormonální soustavu u žen, příznivě působí při křečích a napomáhají srovnávat měsíční krvácení. Mohou také pomoci stabilizovat výkyvy nálad a zlepšit pleť. Červený jetel může mít pozitivní vliv rovněž na bolestivá a přecitlivělá prsa, což někdy menstruaci doprovází.

Čokoládu? Raději ne...

Jako hůře zvládnutelný se ženám v tomto období může zdát i premenstruační syndrom. Podzimní chmury svádí sáhnout po čokoládě či tučném a nezdravém jídle. Pravdou však je, že jídla z cukru a bílé mouky paradoxně příznaky ještě zhoršují. Navíc mají negativní vliv na kvalitu pleti, což může ženě zkazit náladu ještě více.

V případě záchvatů chuti na sladké je lepší dopřát si čerstvé ovoce. Zejména bobulovité druhy ovoce, jako borůvky, ostružiny nebo maliny, jsou bohaté na antioxidanty, které přispívají ke zmírnění křečí v podbřišku. Vhodné je i sušené ovoce, například sušené brusinky, meruňky, datle a fíky, jež je bohaté na minerální látky.

Omezte naopak kávové a kolové nápoje, ty mohou bolest znásobit. Před menstruací je raději nahraďte bylinkovými čaji. Třeba meduňkovým nebo třezalkovým, ty zmírňují křeče, působí proti depresím a mají zklidňující účinek.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

406 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
88 Příspěvků
Poslední příspěvek 10.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat