Objímání a mazlení mají léčivou moc. Bohužel moderní doba jim nepřeje

Osamělost je jedním z nejzhoubnějších faktorů pro kondici a kvalitu zdraví člověka. Vyvolává rakovinu, choroby srdce, vede k obezitě a má stejný účinek jako vykouření patnácti cigaret denně. Nejlepším lékem na bolest související s osaměním a sociálním vyloučením je vědomý dotek. Objímání ale ze společnosti mizí, protože lidé mění styl interakcí a nahrazují ho digitální technologie.

„Jak se náš společenský svět stává stále více vizuálním a digitálním, snadno zapomínáme na moc doteku v lidských vztazích. Nicméně my jsme prokázali, že pomalý vědomý dotek i od cizího člověka může omezit pocit sociálního vyloučení a sociálního odmítnutí,“ tvrdí doktorka Mariana Von Mohr z University College London.

Účinný je přitom podle ní pomalý a vědomý dotek, nikoli rychlý a mechanický.

„U savců se dobře ví, že mají potřebu blízkosti a připoutání. Nebylo vůbec překvapující, že sociální podpora omezuje emoční bolest související s vyloučením ze společnosti. Co je ale zajímavé, že lze sociální podporu jednoduše vyvolat dotekem,“ dodává doktorka Katerina Fotopoulou.

Pro silnou imunitu

Profesor Robert E. Doherty a doktor Sheldon Cohen z Pittsburghu zase prokázali, že společenská podpora obecně a především její vyjadřování od lidí v okolí silně pomáhá ulevit od tlaku ve stresových životních situacích. Nejlepší a nejpůsobivější formou projevu podpory je pak objetí od důvěryhodné a blízké osoby.

„Vnímaná společenská podpora snižuje riziko infekčních onemocnění související s mezilidskými konflikty. Objímání se na ochranném účinku podílí asi jednou třetinou. U nakažených a nemocných jedinců pak vnímaná podpora a časté objímání vedou k méně závažným symptomům onemocnění,“ tvrdí autoři z Pittsburghu.

„Objetí od člověka, který je důvěryhodný a blízký, může sloužit jako efektivní způsob projevu podpory, čím častěji se pak lidé objímají, tím účinněji mohou omezovat účinky stresu a předcházet infekčním nemocem,“ tvrdí doktor Cohen.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Boloňská omáčka

(2 hlasů)

Langoše

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat