Višňový džus prodlouží spánek až o hodinu a půl

Pravidelné popíjení višňového džusu – nikoli třešňového – může pomoci člověku s usínáním a dosažením nejhlubší fáze spánku, která hraje velký význam v celkovém odpočinku organismu a prevenci řady onemocnění a stárnutí. Podle vědců z Louisiany jedna sklenice džusu denně může prodloužit spánek osob majících potíže s usínáním až o hodinu a čtyřiadvacet minut.

Mocný tryptofan

Konzumace višňového džusu souvisí se snížením nánosů kynureninu v mozku. Tento metabolit tryptofanu přitom prokazatelně zhoršuje kvalitu spánku a také znesnadňuje usínání. Přitom zvyšuje rovněž hladinu tryptofanu a dalších aminokyselin v krvi, látek, které pomáhají usnout a spát déle.

Vědci z Louisiana State University sledovali několik osob, které mají potíže se spánkem a byli diagnostikováni jako insomniaci. Pokusné osoby dostávaly ráno a večer buď sklenici (240 ml) višňového džusu, nebo nápoje, který chutnal podobně, ale šlo o placebo. Po dvou týdnech se délka spánku u osob s višňovým džusem prodloužila o hodinu a čtyřiadvacet minut. U druhé skupiny ke změně nedošlo.

Alternativa k lékům?

Vyšetřením krve se podařilo zjistit, že konzumace višňového džusu souvisí se snížením hladiny kynureninu v mozku a zvýšením hladiny tryptofanu v krvi. V krvi osob konzumujících džus bylo také méně ukazatelů zánětů.

„Nespavost je docela běžný problém starších osob a může vést k celému spektru zdravotních potíží, pokud není léčena. Nicméně spousta lidí odmítá brát léky, které jim mají pomoci spát déle. To je důvod, proč je dobré hledat přírodní alternativy,“ uvedl k závěrům studie profesor Jack Losso z Louisiany.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

13 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:14
15 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:12
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:49

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat