Za tmy do práce i z práce. Nedostatek světla ovlivňuje naše tělo

Podzim je v plném proudu a zima na sebe také jistě nenechá dlouho čekat. Kromě plískanic a stresu z vánočních svátků to ovšem znamená, že naše tělo bojuje s nedostatkem slunečního svitu a světla obecně. Jaké to má za následky?

Znáte to – vstáváte ráno za tmy, přes den jste zavření v práci a večer se vracíte také dávno po západu slunce. To se na našem organismu nemůže neprojevit. Co se s naším tělek kvůli nedostatku přirozeného světla děje?

Po večerníčku spát

Zatímco v létě jste bez potíží probděli noc, teď máte už okolo půl deváté pocit, že usnete i ve stoje. Ano, i tento stav souvisí se změnou dávky světla. Jsme prostě tak nějak od přírody naučeni chodit spát po západu slunce. A protože na podzim a v zimě zapadá brzy, jsme ospalí už po večerníčku. Co s tím? Pokud to jde, nebraňte se a zalezte do peřin.

Bez tenisek

Jako by s příchodem chladných dnů ztroskotala i všechna předsevzetí o tom, jak budete pravidelně sportovat. I to je podle odborníků přirozené – čím méně světla, tím menší chuť k pohybu máme. Ale neznamená to, že bychom na něj měli rezignovat! Vzhledem k tomu, že se přes den většinou příliš nepohybujeme, nějaký sport potřebujeme. I kdybyste měli jen vyrazit na večerní procházku setmělým městem nebo si doma udělat pár sklapovaček před televizí. Pohyb totiž také zlepšuje náladu!

Slzy na krajíčku

A když už jsme zmínili dobrou náladu – té v podzimních a zimních měsících nějak ubývá. A ano, opět je na vině málo slunečních paprsků. Tam totiž nijak zvlášť neprospívá naší psychice. A k tomu se často přidává nedostatek vitaminu D, který – jak ukazují studie – také ovlivňuje, jak se cítíme. Snažte se proto využít každou příležitost, kdy můžete slunci nastavit svou tvář!

Málo nápadů

Také máte v posledních dnech pocit, že vám všechno v práci (a nejen v ní) trvá nějak déle, že váš mozek není tak bystrý jako jindy? Podle vědců se jedná o normální stav! Nedostatek slunečního světla totiž může negativně ovlivnit kognitivní funkce mozku. Má to řešení? Má! Až si zase budete v práci marně lámat hlavu s nějakým úkolem, jděte se na 10 minut projít. Čas, který takto ztratíte, se vám bohatě vrátí tím, že vám to bude „lépe myslet“.

Internet v jednom kole

Nedávný průzkum v Americe zjistil, že na podzim, především poté, co přejdeme na zimní čas, stoupá doba, kterou v práci trávíme surfováním na internetu. Nejvíc času takovým bezcílným prozkoumáváním internetu strávíme hned první pondělí po změně letního času na zimní! Co z toho plyne? Že tak nějak klesá i naše produktivita v práci…







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat