Káva může prodloužit život lidem s onemocněním ledvin

Tři šálky kávy denně mohou prodloužit život lidem, kteří trpí chronickým selháním ledvin. Vyplývá to z nové studie portugalských vědců, kteří sledovali 2 300 pacientů po dvanáct let. Přidává to léčivý kredit nápoji, který byl svého času démonizován jako nezdravý. Ale v posledních letech se stále jasněji jeví, že v mírném množství, což platí u všech léčivých potravin, může prospívat.

A že škodí skutečně jen při nadměrném příjmu. Střídmé popíjení kávy totiž prokazatelně také chrání játra a zvyšuje obsah antioxidantů v krvi, takže přispívá k boji se záněty a stárnutím tkání.

Nicméně nápojem zachraňujícím přímo život může být u osob, které trpí chronickým selháním ledvin. Tři šálky kávy vypité denně totiž prokazatelně souvisí se snížením rizika předčasného úmrtí o čtvrtinu.

„Náš výzkum dokazuje, že konzumace kofeinové kávy má ochranný účinek v šanci na přežití u pacientů s chronickým renálním selháním. Tyto výsledky naznačují, že doporučování pití kávy s kofeinem osobám s tímto onemocněním může snížit riziko jejich úmrtí,“ tvrdí doktor Miguele Bigotte Vieira z Lisabonské univerzity.

Kolik můžeme pít?

Káva podle posledních vědeckých poznatků prospívá také v mnoha dalších ohledech – například může hrát pozitivní roli ve zdraví jater, pomáhá spalovat tuky a už dávno z ní není takový strašák jako dřív. Jenže i u ní platí, že nic se nesmí přehánět.

Mezinárodní nezisková vědecká organizace ILSI provedla analýzu 740 studií z celého světa, které se zabývaly účinky konzumace kávy na lidský organismus. A z výsledků jasně vyplývá, že konzumace tří až čtyř šálků denně – s obsahem 400 miligramů kofeinu – neškodí. Je to množství, které nemá zhoubný vliv na lidské zdraví, zatímco jiné látky v kávě můžou zdraví naopak prospívat.

Těhotné ženy podle výsledků studie mohou vypít až 300 miligramů denně, což jsou zhruba tři šálky slabší kávy. Kofein může ve vyšších dávkách působit zhoubně na oběhovou soustavu a mozek a negativně ovlivnit vývoj plodu, ale v malém množství s kávou do těla pronikají látky snižující záněty a zvyšující výkonnost mozku.

„Tato studie poskytuje důkazy, které rozšiřují chápání účinků kofeinu na lidské zdraví… Závěrem můžeme říci, že dosud navrhovaná míra čtyř set miligramů kofeinu jako bezpečná pro zdraví skutečně nesouvisí se zhoubnými vedlejšími účinky,“ tvrdí doktor Eric Hentges z ILSI ve Washingtonu DC.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
8 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat