Muži s nejnižší hladinou testosteronu v krvi vzácněji onemocní rakovinou prostaty

Vědci z Oxfordu objevili zajímavý vztah mezi hladinou testosteronu v krvi muže a rizikem onemocnění rakovinou prostaty. Jedinci, kteří mají hormonu nejméně, onemocnějí zhoubným nádorem předstojné žlázy méně často. Přitom snížená hladina je u mužů vnímána dlouhodobě jako zhoubná, ohrožuje plodnost, snižuje libido, zvyšuje riziko poruch erekce a také únavnost a vyčerpanost.

Objev vědců z Oxfordské univerzity neznamená, že je jako muž lepší mít hladinu tohoto pohlavního hormonu nižší. Ale přispěje k chápání rakoviny prostaty, jejího vzniku a rozvoje a může přispět k novým metodám léčby. Třeba tím, že se u mužů s nádorem hladina hormonů sníží pomocí léků.

Rakovinou prostaty onemocní každý osmý muž v populaci. A ze sledování devatenácti tisíc mužů přitom oxfordští urologové prokázali, že u jedinců s nejnižší hladinou hormonu v krvi je riziko o dvacet procent nižší než u těch, kdo mají hladinu v normálním rozmezí.

„Je to zajímavý biologický objev, který by nám mohl pomoci chápat, jak se rakovina prostaty rozvíjí a jak postupuje,“ tvrdí profesor Tim Key z Oxfordu.

Křupejte pro zdraví

Rakovina prostaty je strašákem mnoha mužů. A tak je jasné, že se vědci zaměřují také na hledání způsobů, jak této nemoci předcházet. Občas přitom narazí na zajímavé poznatky! Ví se už několik let, že pravidelná a častá ejakulace je nejlepší prevencí nádorového onemocnění předstojné žlázy.

Vědci z Harvardovy univerzity ale našli další skvělou pomůcku v boji s touto chorobou. Konzumaci ořechů. Stačí denně sníst čtyřiadvacet mandlí či čtrnáct půlek vlašského ořechu a riziko úmrtí na rakovinu prostaty, když už jí muž onemocní, klesne o čtyřiatřicet procent.

Vyplývá to ze studie sledující po šestadvacet let stravovací návyky sedmačtyřiceti tisíc mužů. Mezi těmi, kdo denně konzumovali hrst ořechů, zemřelo na rakovinu prostaty o čtyřiatřicet procent méně osob.

Pacienti, kteří jedli minimálně pětkrát týdně hrst ořechů, byli ohroženi úmrtím na rakovinu prostaty o čtyřiatřicet procent méně,“ tvrdí vědci z Harvardovy univerzity.

Ořechy jsou bohatým zdrojem vitaminu E a dalších antioxidantů, které mají prokazatelně protirakovinné účinky.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pečený losos s chřestem

(1 hlasů)

Slaninové brambory

(5 hlasů)

Tagliatelle s hráškem

(5 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:28
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:36

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat