Ajurvédské prostředky na nespavost. Vyzkoušejte banán s kmínem

Je pravda, že spolknutí pilulky na spaní je rychlé a pohodlné. Otázkou však zůstává, jak je to s vedlejšími účinky a zdravotním stavem hned druhý den. Kde kdo si stěžuje na závratě, ospalost i bolesti hlavy. Tomu se ale dá vyhnout!

Říká se, že pro jedno kvítí slunce nesvítí. A stejně tak pro jednu „nevinnou“ tabletku. Ano, může to tak být, ale co problémy s rovnováhou nebo změny chuti k jídlu? Pilulky na spaní jsou pořád jen syntetické pilulky na spaní. Co je takhle vyměnit za něco bezpečnějšího a neméně účinného? Ajurvéda nabízí hned několik řešení.

Mandlové mléko

Mnozí lidé přísahají na to, že je každodenní šálek teplého mléka zbavil nespavosti. Bohužel, nevztahuje se to na pacienty s kyselým refluxem nebo laktózovou intolerancí. Dobrou zprávou však je, že kravské mléko stačí nahradit rostlinným, třeba mandlovým nebo kokosovým. Do šálku přidejte trochu medu a vychutnejte si svůj uspávací nápoj.

Banán s kmínem

Konzumace banánu je dobře známým prostředkem pro nespavost po celém světě. Ajurvéda se však nespoléhá jen na něj. Staré spisy totiž tvrdí, že by se měl zkombinovat se lžičkou kmínového prášku. Nikdo neříká, že to zní nějak extra lákavě, ale prý je to dost účinný tip. Stačí rozmixovat oblíbené sladké ovoce s výše uvedeným množstvím koření.

Heřmánkový čaj

Heřmánek obvykle pijí ti, kteří trpí na deprese, úzkosti, a dokonce i žaludeční potíže. Víte ale, že obyčejný heřmánkový čaj má i tu moc, že vás ukolébá ke spánku? Funguje zaručeně – a jako v předchozích případech se nemusíte bát, že by měl nějaké škaredé vedlejší účinky příští den.

Mátový čaj

Co si dáte, když máte žaludek na vodě, nebo potřebujete vyladit svoje trávení? Jasně, že mátový čaj. Málokdo však ví, že právě máta dokáže uklidnit jak tělo, tak i mysl. Dejte si jeden šálek asi tak hodinu před spaním. Usnete snadněji, aniž byste do úst vzali něco chemického.

Valerijský kořen

Mezi další působivé ajurvédské léky na nespavost patří valerijský kořen, což je oblíbená bylinka využívaná i starými Řeky a Římany. V bylinkářství ji lze sehnat i ve formě kapek. Zkuste to.

Hořčičný olej

Léčitelé, kteří se zabývají ajurvédou, doporučují masáž nohou (těsně před spaním), a to s použitím teplého hořčičného oleje. Ten uvolňuje napětí a navozuje příjemný stav mysli i těla. A jedná se o investici okolo 130 korun.

Indický ženšen

Ashwagandha neboli indický ženšen nejen ajurvéda považuje za účinný prostředek při snižování stresu a zlepšování nálady. Jelikož zároveň vyvolává ospalost, patří k dobrým tipům na večerní rituál. Zalít, nechat louhovat, vypít…







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

63 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 26.4.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat