Meditace neznamená přestat myslet. Co dalšího je dobré o ní vědět

Také si říkáte, jak by se ve všem tom předvánočním shonu hodilo umění meditace, ale máte pochybnosti, zda je to technika pro vás? Možná jen přesně nevíte, co si pod pojmem meditace vlastně představit. Ona totiž zdaleka není jen pro indické jogíny!

Občas míváme o meditaci přehnané představy. A i kvůli nim si pak odpíráme tuhle skvělou metodu relaxace a zklidnění. Což je v tomto stresujícím období dost škoda…

Vyčistěte si hlavu = přestaňte myslet?

Když čtete o tom, jak vlastně meditovat, jedna z nejčastějších rad je, abyste se odpoutali od všech starostí a vyčistili si hlavu. Což ovšem mnoho lidí pochopí jako „zastavte proud myšlenek“. A to je první kámen úrazu. Chtít po někom, aby přestal myslet, je stejně účinné jako chtít po něm, aby přestal dýchat. A to opravdu meditace nepožaduje. Spíše se snažte své myšlenky utřídit a myslet na něco hezkého. Když to nepůjde, alespoň se budete soustředit na to, co vás nejvíc trápí – a třeba v rámci meditace najdete řešení, které jste předtím neviděli. Klíčem je dostat myšlenky pod kontrolu, ne se jimi nechat ovládnout!

Půlhodina, nebo pět minut?

Jak dlouho vlastně meditovat? Pokud máte pocit, že potřebujete nejméně 30 minut (které ve všem tom shonu samozřejmě nemáte), aby byla meditace účinná, pak se mýlíte! Jednak je to velmi individuální, jednak se počítá každá minuta, kterou věnujete sami sobě a zklidnění či relaxaci. Hlavně byste si chvíli na meditaci měli najít opravdu každý den. A kdoví, možná budete po pár týdnech schopní věnovat jí (a především sobě) třeba i hodinu.

Nádech, výdech, nádech…

Také jste si načetli, jak máte správně dýchat, ale když to zkoušíte, máte pocit, že se buď udusíte, nebo omdlíte? Spíše se v rámci meditace na dýchání soustřeďte, než abyste se ho za každou cenu snažili nějak upravit. Ano, má být klidné a pomalejší, ale opravdu není cílem donutiti se dýchat podle návodu, pokud je vám to nepříjemné.

Zavřít, nebo otevřít?

A jak je to s očima? Máte je mít zavřené, nebo se spíš soustředit na nějaký předmět před sebou? I v tomhle se návody liší. A tak můžete zkusit, co vám vyhovuje lépe. Ostatně se to může každý den měnit, prostě podle nálady. Je to jen a jen na vás.

Svaly a klouby v nouzi

Většina lidí si při slově meditace vybaví člověka sedícího v jakémsi tureckém sedu a rukama položenýma dlaněmi vzhůru a spojenými prsty na kolenou. Že vám tahle pozice není vůbec příjemná? Pak to neznamená, že je pro vás pasé i sama meditace. Prostě si najděte jinou polohu. Žádná totiž není „předepsaná“. Klidně můžete ležet, sedět jen tak na židli… Prostě jakkoli se cítíte pohodlně!

Klid uprostřed chaosu?

Možná že někteří lidé opravdu umějí meditovat uprostřed rodinného shonu či pracovního shonu, kdy vytěsní všechny lidi okolo ze své hlavy a pročistí si myšlenky. Ale pokud s meditací teprve začínáte, nepočítejte s tím, že se vám bude dobře relaxovat, pokud na vás bude mluvit kolega v práci nebo vedle vás budou pobíhat děti. Takže se snažte meditovat co nejvíc o samotě a v klidu. Však si těch pár minut jen pro sebe zasloužíte.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat