Přihlášení na Bety.cz

Neplatné uživatelské jméno nebo heslo

Zapomněla jste své heslo?

Pokud žádný z uvedených účtů nemáte, zaregistrujte se zde

Co je nového

.

Nové zprávy

Nemáte žádné nové zprávy

Pozor na propečený chléb a chipsy. Obsahují rakovinotvorný akrylamid

Ano, to jsme MY ŽENY v redakci Bety.cz. Jsme jedinečné, tak jako každá z vás! Jsme jako puzzle, kde je na první pohled každý kousek jiný, ale když je dáte dohromady, perfektně to sedí!

Zobrazit další články autorky

6. 12. 2017 | Zdraví a životní styl

Pochutnáváte si rádi na smažených brambůrcích, pořádně křupavém chlebu, hranolcích nebo kávě? Pak svému tělu kromě jiného dodáváte i nebezpečný akrylamid, u něhož byla potvrzena spojitost se zvýšeným rizikem onemocnění rakovinou.

Výrobci potravin i spotřebitelé získali na konci listopadu 2017 návod, jak snížit množství akrylamidu v pečených a smažených potravinách. Doporučení na změnu výrobních postupů se týkají výrobků, jako je chléb, sušenky, hranolky, chipsy, snídaňové cereálie, pražená i instantní káva. Smyslem nového evropského nařízení je omezovat riziko vzniku rakoviny.

Nebezpečná látka s řadou účinků

Akrylamid je v hledáčku vědců již od roku 2002, od roku 2015 existuje vědecké stanovisko Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA), ve kterém se popisují a potvrzují jeho nežádoucí účinky na lidské zdraví. Akrylamid vzniká přirozenou cestou při pečení, smažení nebo pražení potravin obsahujících škrob a určité aminokyseliny. Akrylamid je toxický hned několikrát: způsobuje rakovinné bujení, poškozuje nervový systém, může poškozovat DNA a vyvolat vývojové vady plodu či poškozovat genetickou informaci.

Ve snaze plošně omezit tato zdravotní rizika vydala Evropská unie 21. listopadu nařízení č. 2017/2158 s návodem, jak docílit snížení karcinogenního akrylamidu u potravin z obilovin, brambor a kávy. Provozovatelé potravinářských podniků by proto měli přijmout opatření, která povedou ke snížení výskytu této škodlivé látky na minimum.

„Smyslem nové direktivy je pomoci výrobcům ke zdravější tepelné úpravě potravin. Jako spotřebitelská organizace tento krok samozřejmě vítáme. Těší nás, že Komise neurčuje jen limity, ale poskytuje výrobcům i  spotřebitelům návod, jak upravit výrobní postupy, aby dopad na zdraví byl co nejmenší,“ říká Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

Přestože byl akrylamid nejspíš součástí lidské stravy od počátku zemědělství, k dnešnímu neuspokojivému stavu přispívá fakt, že lidé jedí pečivo a výrobky z obilí či smažená jídla ve větší míře než dřív.

Na co si dát pozor?

Kdy bychom měli být opatrní? Průvodním jevem vzniku akrylamidu je hnědnutí. To můžeme pozorovat například na křupavých opečených kůrkách pečiva nebo hnědých okrajích bramborových lupínků, případně u přepražených kávových zrn. Není divu, že nejvíce akrylamidu z jídla přijímají právě milovníci hranolků, chipsů, kávy a sušenek.

Zdraví a chuť se však v tomto případě trochu rozcházejí. Během vzniku akrylamidu, který se tvoří nejvíce mezi 120 a 170 °C, se rodí i jiné důležité látky, které zároveň dodávají produktům i charakteristické zbarvení, chuť a vůni.

Nařízení Evropské komise je použitelné od 11. dubna 2018. Kontrola dodržování směrných hodnot bude převážně v rukou jednotlivých výrobců. „Nové nařízení předpokládá, že překročení doporučených limitů akrylamidu povede producenty k zamyšlení se nad vlastním výrobním postupem a k jeho vylepšení. Důležité je, aby zdravější úpravu od výrobců vyžadovali i spotřebitelé,“ komentuje Hana Hoffmannová.

Co můžete udělat doma

Rady a tipy na snížení obsahu akrylamidu při domácím pečení a smažení:

Brambory

  • Skladujte brambory při teplotě vyšší než 6 °C a potlačte jejich klíčení.
  • Při smažení brambor udržujte teplotu ve fritéze mezi 160 a 170 °C, v troubě mezi 180 a 220 °C.
  • Brambory pečte nebo smažte jen do zlatě žlutavé barvy, zamezte jejich zhnědnutí a spálené kousky nejezte.

Jemné pečivo – sušenky, suchary, oplatky z obilné mouky

  • Nahraďte pšeničnou mouku nějakou alternativní, např. rýžovou nebo kukuřičnou. Obě zmíněné mouky obsahují méně aminokyselin, které jsou pro vznik akrylamidu nezbytné.
  • Pečte do výsledné světlejší barvy.
  • Pokud pražíte nebo opékáte ořechy a mandle, udržujte nižší teplotu.

Chléb

  • Nechte těsto na chléb déle kynout. Tím se snižuje množství látek, ze kterých akrylamid vzniká.
  • Pečte chléb při nižší teplotě delší dobu do světlejší výsledné barvy.
  • Zamezte vzniku tmavě opečené kůrky a nepřipékejte ani semena na povrchu.

Káva

  • Dávejte přednost kávovým zrnům typu arabica. V těch je ve srovnání s robustou obsah akrylamidu nižší.

Pohyblivé zubní protézy zvyšují riziko nezdravé výživy

Jednoduchý salát pro dva

Jednoduchý salát pro dva

12 hlasů
20min 426 kJ 50 Kč

Nejčtenější články

Testování s Perfect Clinic: Jak je testerka spokojená s omlazením?

Testování s Perfect Clinic: Jak je testerka spo...

REDAKČNÍ TESTOVÁNÍ: Vánoční úklid pěkně od podlahy s Vileda Easy Wring Ultramat

REDAKČNÍ TESTOVÁNÍ: Vánoční úklid pěkně od podl...

Permanentní epilace nebo bezbolestná liposukce. V Petra Clinic si vybere každý

Permanentní epilace nebo bezbolestná liposukce....

Vánoce s tátou: Viki a betlém s houbičkami

Vánoce s tátou: Viki a betlém s houbičkami

REDAKČNÍ TESTOVÁNÍ: Křupavá rána s pečivem z Globusu

REDAKČNÍ TESTOVÁNÍ: Křupavá rána s pečivem z Gl...

Zdravé pomocníky do kuchyně představuje Panasonic

Zdravé pomocníky do kuchyně představuje Panasonic

Tip na večeři

Jablečná žemlovka

12 hlasů
50min 785kJ 70 Kč

Česká jablečná klasika.

Grilovaný masový špíz se žampióny

8 hlasů
2h a 45min 120kJ 290 Kč

Masový špíz se slaninou,paprikou a cibulí

Poradny

Jsem cizinka, dostanu po konci zaměstnání mateřskou?

Dobrý den, Ivo, jestliže majitel plánuje firmu zrušit pravděpodobně dostanete výpověď s dvouměsí... Více

Měla jsem při opětovné evidenci na ÚP nárok na podporu?

Dobrý den, pro odpověď na Váš dotaz může být nejpodstatnější informace, kterou jste uvedla až v ... Více

Beran

Horoskopy Beran

21. 3. - 20. 4. změnit

Naplní vás pocit nespravedlnosti. Ačkoliv děláte vše, co drahé polovičce na očích vidíte, stejně vám vyčítá maličkosti a vám to nepřijde zrovna dvakrát fér. Něžně ho na to upozorněte, svou chybu stydlivě uzná a své chyby se bude snažit naprav...

Více