Hrušky nebo čokoláda. Dobroty, které v zimě pomohou zatočit s tukem

Už se na vaší postavě (či vašem svědomí) začínají projevovat následky podzimního hodování a menší porce pohybu a vy začínáte s ohledem na blížící se konec roku a s ním spojené přívaly jídla pohlížet s obavami? Pak pro vás máme dobrou zprávu. Pokud na jídelníček zařadíte následující potraviny, boj s tuky budete mít o něco snazší.

Samozřejmě to neznamená, že vám následující pochoutky mávnutím kouzelného proutku zajistí štíhlé tělo, nicméně mohou vám cestu k němu usnadnit. O kterých vlastně mluvíme?

Hořká čokoláda

Začněme hned pěkně něčím sladkým. Pochoutka, která obsahuje alespoň 75 % kakaa, v sobě skrývá velmi silné duo živin – katechin a kofein. Tahle dvojice dokáže pořádně probudit metabolismus. Navíc kvalitní čokoláda dokáže uspokojit chuť na sladké již po jediném soustu. Ostatně právě jeden čtvereček denně je množství, které byste si měli dopřát. Nebudete pokukovat po jiných sladkostech a ještě nakopnete metabolismus.

Hrušky a jablka

Naše (pra)babičky neměly v zimě moc na výběr, když došlo na ovoce. Musely si většinou vystačit se zásobami z úrody jablek či hrušek. Ovšem to nebyl důvod ke smutku! Tyto plody totiž patří k nejzdravějším. Nejenže obsahují spoustu vlákniny a důležitých živin, ale prospívají metabolismu. A kromě toho nejsou nijak zvláště kalorické. Co víc si přát!

Grapefruit

A od českého ovoce k něčemu exotičtějšímu. I když grepy u nás už dávno v zimě (a nejen během ní) dávno zdomácněly. Nejenže obsahují jen malé množství kalorií, ale představují skvělý zdroj vlákniny. Kromě toho se dodnes odborníci na výživu přou o to, zda opravdu pomáhají hubnout tím, že samy spalují kalorie. Ať je to, jak chce, pravdou je, že pozitivně ovlivňují metabolismus, tak není od věci jejich síly využít.

Sladké brambory

Pomalu, ale jistě si batáty alias sladké brambory hledají cestu na český jídelníček. A je to skvělá zpráva. Obsahují totiž spoustu živin, ale také pořádnou porci vlákniny, díky čemuž nás spolehlivě nasytí, aniž bychom spořádali kopu zbytečných kalorií. A co víc, je prokázáno, že obsahují látky regulující hladinu krevního cukru. Takže nehrozí žádné záchvaty vlčího hladu. Prostě je hoďte na pekáč s kapkou oleje a upečte je. Tahle příloha v zimě opravdu zahřeje!

Skořice

Začali jsme čokoládou, skončíme skořicí. Snad žádné koření není pro chladné zimní dny a večery typičtější než právě tahle voňavá kůra. Dokáže zahřát na těle i duši, nastartuje metabolismus a umí ovlivňovat hladinu glukózy (ostatně je v hledáčku vědců v souvislosti s léčbou diabetu 2. typu). Přidat můžete skořici prakticky kamkoli – do nápojů, sladkých dezertů i k masu. Byl by hřích toho nevyužít!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat