Rychlá konzumace jídla zvyšuje riziko obezity více než pětkrát

Vychutnávat si každé sousto pokrmu se vyplatí nejen z hlediska hédonistického chuťového prožívání. Je to zdravé. Lidé konzumující svá jídla rychle a ve spěchu si totiž zadělávají na malér. Až pětkrát častěji jsou obézní, mají diabetes a vysoký krevní tlak.

To jsou přitom tři metabolické poruchy, které jasně souvisejí s rozvojem velmi vážných onemocnění – chorob oběhové soustavy, rakoviny a dalších.

„Zpomalení konzumace jídla může být klíčovou změnou životního stylu při snaze předcházet metabolickému syndromu,“ tvrdí doktor Takajuki Jamadži z Hirošimské univerzity.

Jeho týmu se podařilo prokázat, že osoby konzumující pokrmy ve spěchu jsou pět a půlkrát více ohroženy vysokým tlakem krve, zvýšenou hladinou nebezpečného cholesterolu, diabetem a obezitou než ti, kteří jedí pomalu a každé sousto několikrát rozkousají.

„Když lidé jedí rychle, necítí se včas sytí a přejídají se. Rychlá konzumace pokrmů souvisí s vyšší fluktuací glukózy v krvi, což může vést k inzulínové rezistenci,“ vysvětluje dále Jamadži.

Pomůže dieta?

Cukrovka je jedním z největších zdravotních strašáků dneška. A není divu, lidí s touto chorobou totiž neutěšeně přibývá. Co s tím? Podle britských vědců by mohlo pomoci razantní snížení kalorií. Skupinu osob trpících metabolickou poruchou vystavili dietě po dobu osmi týdnů. Po výrazném snížení příjmu kalorií a zapojení pohybu se podařilo všem sledovaným zhubnout. U většiny došlo k vymizení příznaků diabetu 2. typu.

Ale co víc! Diabetes zmizel také u osob, které onemocněním trpěly deset roků. Stačily dva měsíce diety, ta ovšem byla drastická ve snížení celkového příjmu kalorií.

„Šest měsíců po skončení pokusu byly osoby stále zdravé a bez diabetu,“ tvrdí vědci z Newcastle University.

Přitom diabetes 2. typu je dnes nejběžnější civilizační chorobou, která však může vést až k amputacím, ztrátě zraku a infarktu.

„Myslíme si, že po drastické dietě došlo k odbourání tuku ve slinivce, která opět začala produkovat inzulin,“ míní autoři výzkumu.

V pokusu profesora Roye Taylora však diabetici směli jíst jen 700 kilokalorií denně (2 930 kilojoulů). U dvanácti ze třiceti pacientů byla touto dietou cukrovka zcela vyléčena za osm týdnů. Zdraví zůstali i půl roku po skončení experimentu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat