Vánoční hodování způsobuje nadváhu. Ale lidé s nadváhou jsou šťastnější

Zdravotníkům z podobných studií vstávají vlasy hrůzou na hlavě. Nadváha a obezita totiž prokazatelně škodí zdraví, souvisejí s rozvojem řady vážných onemocnění a zkracují život. Jenže z psychologického hlediska jsou lidé holdující dobrému jídlu a pití, kteří mají nadbytečné kilogramy, šťastnější. Vánoční hřešení si tak mnozí mohou omluvit.

Vyplývá to z výzkumu publikovaného v časopise International Journal of Epidemiology. Jeho autory jsou lékaři Louise Millard a George Davey Smith z University of Bristol.

I oni ve svém výzkumu sice prokázali, že lidé s vyšším BMI mají vyšší krevní tlak, častěji trpí diabetem, dříve u nich nastupuje puberta a jsou také více ohroženi rakovinou, ale krom toho jsou klidnější a šťastnější.

„Lidé s vyšším BMI se vzácněji cítí být nervózní nebo v tenzi,“ uvádějí Millard a Smith.

Není to ale zase tak překvapující, protože lidé neomezující se v konzumaci dobrot neustále sytí své centrum potěšení v mozku, mají více dopaminu a cítí se díky němu spokojeně. Už ve starověkých textech se často uvádí, že lidé boubelatí jsou klidnější a milejší než ti, kteří jsou kost a kůže.

Šťastní, ale nezdraví?

Většina odborníků se ale shoduje, že obezita znamená pro lidské tělo a jeho zdraví vážné nebezpečí. Ať už jsou jedinci s nadváhou šťastní, nebo ne. Co kromě výše zmíněných nemocí (hypertenze, diabetes, ohrožení rakovinou) může obezita způsobit?

Znesnadnění léčby rakoviny

Nejenže jsou obézní lidé k rakovině náchylnější, ve srovnání s pacienty s normální hmotností mají rovněž ztíženou léčbu a proces uzdravování. Zjednodušeně řečeno se totiž může stát, že u některých z nich stejné léky nezaberou tak jako u ostatních nemocných. Smutnou pravdou je, že riziko úmrtí na rakovinu je u obézních lidí vyšší.

Špatná zpráva pro mozek

Aby orgánů, jež obezita ohrožuje, nebylo málo, můžeme na seznam podle odborníků přidat i mozek. V rozsáhlé studii amerických vědců bylo zjištěno, že lidé ve věku 40 až 45 let trpící obezitou jsou téměř o 60 % náchylnější k rozvinutí demence ve stáří než jejich vrstevníci s normální váhou. Jiná, rovněž americká, studie pak prokázala, že u obézních lidí, jimž se tuk hromadí především v oblasti břicha, je riziko vzniku demence v pozdním věku vyšší až o 260 %. Viscerální tuk (tedy tuk hromadící se v oblasti břicha a obalující orgány) je tedy z hlediska demence velmi nebezpečný. Po přesném důvodu se sice stále pátrá, ukazuje se však, že na vině mohu být opět hormony, jejichž produkci tuk ovlivňuje.

Nebezpečí pro klouby

Díky vzrůstajícímu počtu obézních lidí v populaci se mezi lety 1971 a 2002 zvýšil i výskyt artritidy, a to ze 3 na 18 %. Každý nadbytečný kilogram představuje pro klouby nezdravou zátěž, navíc tuk přispívá k zánětům v kloubech. Ke zlepšení příznaků artritidy přitom stačí úbytek váhy kombinovaný s lehkým, pravidelným cvičením – vhodná je lehká, pomalá chůze alespoň 5krát týdně.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat