O účinku cvičení rozhoduje i to, co děláte po něm

Bylo by chybou domnívat se, že naše tělo ovlivňuje jen samotné cvičení. Na lehkou váhu bychom neměli brát ani to, co děláme po odchodu z fitness centra. Jaké rituály se vyplatí převzít?

Pokud jste se rozhodli s příchodem nového roku podrobovat své tělo pravidelnému pohybu, věřte, že je to jedna z nejlepších věcí, kterou pro sebe můžete udělat. Ovšem jako sportovnímu začátečníkovi vám hrozí, že se budete dopouštět některých chyb, jež vaše snahy ohrozí. Zatímco se samotným sportem vám většinou poradí zkušenější, o tom, co se vyplatí dělat, když docvičíte, už se zas tak často nemluví.

Co rozhodně nepodcenit?

Protáhněte se

Jistě, řada studií prokázala, že na bolestivost svalů druhý den po cvičení nemá protažení po pohybu prakticky vliv, ale to neznamená, že byste měli tuto činnost úplně přeskočit. Vzhledem k tomu, že jste „rozehřátí“ a vaše svaly jsou pěkně rozcvičené, zajistíte si protahováním zlepšování své ohebnosti a pružnosti. A to také není od věci – flexibilita vám pomůže dosahovat lepších výsledků při pohybu.

Osprchujte se

Co na tom, že před fitness centrem jen nasednete do auta a za 15 minut jste doma. Ani tak byste neměli sprchu nechávat na později. Důvod je jednoduchý – zpocené tělo je přímo rájem pro nejrůznější bakterie, jež v tom vlhku a teple na vaší kůži vesele množí. A to rozhodně vaší pokožce neprospívá. Navíc pokud máte kůži někde na těle poškozenou (stačí lehké odření třeba od sportovní podprsenky), zvyšuje se riziko nepříjemné infekce.

Doplňte vodu

Při pohybu dochází k dehydrataci organismu (nejvíce právě pocením). A tak je potřeba tělu tekutiny opět doplnit. Nejvhodnější je obyčejná voda. Pokud byste pitný režim zanedbali, hrozí, že budete po cvičení vyčerpaní víc, než je nutné, budete zápasit s bolestí hlavy či mdlobami a přijdete o ten úžasný pocit radosti z pohybu.

Najezte se

Platí, že během 60 minut po cvičení by si měl člověk dopřát svačinku. Proč? Je nutné dodat svalům potřebnou energii, která pomůže nejen v jejich posílení, ale také jim umožní rychlejší regeneraci. Po čem sáhnout? Vyplatí se mít v zásobě kombinaci zdravých sacharidů a proteinů. Zkusit můžete bílý jogurt s čerstvým ovocem, jablko s arašídovou pomazánkou, celozrnný toast s tuňákovým salátem… Hlavně nezůstávejte o hladu!

Odpočiňte si

Ideální je, pokud člověk může po cvičení (a protáhnutí, sprše, doplnění tekutin a energie) pěkně ulehnout do peřin a dopřát si pořádný spánek. Během něj totiž tělo zažívá tolik potřebný relax, unavené svaly regenerují a člověk se probouzí plný síly. Jestliže cvičíte v denní dobu, jež spánek neumožňuje, pak si alespoň dopřejte hodinku oddechu. Pamatujte – i pro vaše tělo je intenzivní pohyb novinkou, na kterou si musí zvyknout a ze které se potřebuje vzpamatovat.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat