Kokosový olej je zdravější než máslo a sádlo

Britský popularizátor medicíny a televizními pořady proslavený lékař Michael Mosley se spojil s odborníky z Cambridgeské univerzity, aby v experimentálním výzkumu zjistil, jestli je kokosový olej skutečně jen módní hit, nebo zdravější než jiné nasycené tuky. Ačkoli obsahuje více nasycených mastných kyselin než máslo i sádlo, snižuje hladinu nezdravého cholesterolu v krvi a při smažení je dokonce stabilnější, takže produkuje méně škodlivých látek.

„Jako student medicíny jsem strávil tři měsíce v nemocnici na Srí Lance a získal tam slabost pro kokosový olej. Používám ho při vaření kari i na dezerty a moučníky, je lehce nasládlý, tak spotřebujete méně cukru… Je stabilnější při vysokých teplotách než jiné oleje, takže když na něm smažíte, tvoří se méně zdraví škodlivých látek,“ tvrdí doktor Mosley v pořadu televize BBC.

Není tuk jako tuk

Kokosový olej je tvořen nasycenými mastnými kyselinami, obsahuje jich dvaadevadesát procent, máslo třiašedesát a sádlo devětatřicet. Obecně bylo prokázáno, že konzumace velkého množství nasycených tuků souvisí se zvyšováním hladiny nezdravého cholesterolu v krvi. Z toho mnozí experti vyvozují, že pokud je kokosový olej bohatší na nasycené tuky, musí být méně zdravý než máslo a sádlo. Jenže to je naivní zjednodušující uvažování.

Není totiž nasycený tuk jako nasycený tuk. „Očekával jsem, že zjistíme, že kokosový olej zvyšuje hladinu nezdravého LDL cholesterolu v krvi a nebude mít vliv na hladinu zdravého HDL cholesterolu v krvi… Ale ve skutečnosti je tomu naopak. Nezvyšuje hladinu LDL cholesterolu a zvyšuje hladinu HDL cholesterolu v krvi,“ tvrdí doktor Mosley, jenž na výzkumu spolupracoval s odborníky z Cambridgeské univerzity.

Ti podávali denně padesát gramů kokosového oleje, nebo másla pokusným osobám. U másla došlo k zvýšení hladiny LDL cholesterolu v krvi o deset procent. U osob užívajících kokosový olej ale k ničemu takovému nedošlo, konzumace kokosového oleje byla stejně neškodná – v tomto smyslu – jako konzumace olivového oleje u kontrolní skupiny.

Překvapivé výsledky

Přitom máslo a olivový olej zvyšovaly hladinu dobrého HDL cholesterolu v krvi o pět procent, zatímco kokosový olej o patnáct procent. V tomto měřítku tedy kokosový olej předčil máslo i olivový olej.

„Tyto výsledky jsme neočekávali,“ potvrdil profesor Kay-Tee Khaw z Cambridgeské univerzity v rozhovoru pro BBC.

V experimentu byl použit pouze extra panenský kokosový olej. Autoři se domnívají, že má jiné vlastnosti a účinky na lidský organismus než obyčejný kokosový olej lisovaný za vyššího tlaku a teploty.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Lasagne

(2 hlasů)

Čočka na kyselo

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

42 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:19
21 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:17
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat