Kokosový olej je zdravější než máslo a sádlo

Britský popularizátor medicíny a televizními pořady proslavený lékař Michael Mosley se spojil s odborníky z Cambridgeské univerzity, aby v experimentálním výzkumu zjistil, jestli je kokosový olej skutečně jen módní hit, nebo zdravější než jiné nasycené tuky. Ačkoli obsahuje více nasycených mastných kyselin než máslo i sádlo, snižuje hladinu nezdravého cholesterolu v krvi a při smažení je dokonce stabilnější, takže produkuje méně škodlivých látek.

„Jako student medicíny jsem strávil tři měsíce v nemocnici na Srí Lance a získal tam slabost pro kokosový olej. Používám ho při vaření kari i na dezerty a moučníky, je lehce nasládlý, tak spotřebujete méně cukru… Je stabilnější při vysokých teplotách než jiné oleje, takže když na něm smažíte, tvoří se méně zdraví škodlivých látek,“ tvrdí doktor Mosley v pořadu televize BBC.

Není tuk jako tuk

Kokosový olej je tvořen nasycenými mastnými kyselinami, obsahuje jich dvaadevadesát procent, máslo třiašedesát a sádlo devětatřicet. Obecně bylo prokázáno, že konzumace velkého množství nasycených tuků souvisí se zvyšováním hladiny nezdravého cholesterolu v krvi. Z toho mnozí experti vyvozují, že pokud je kokosový olej bohatší na nasycené tuky, musí být méně zdravý než máslo a sádlo. Jenže to je naivní zjednodušující uvažování.

Není totiž nasycený tuk jako nasycený tuk. „Očekával jsem, že zjistíme, že kokosový olej zvyšuje hladinu nezdravého LDL cholesterolu v krvi a nebude mít vliv na hladinu zdravého HDL cholesterolu v krvi… Ale ve skutečnosti je tomu naopak. Nezvyšuje hladinu LDL cholesterolu a zvyšuje hladinu HDL cholesterolu v krvi,“ tvrdí doktor Mosley, jenž na výzkumu spolupracoval s odborníky z Cambridgeské univerzity.

Ti podávali denně padesát gramů kokosového oleje, nebo másla pokusným osobám. U másla došlo k zvýšení hladiny LDL cholesterolu v krvi o deset procent. U osob užívajících kokosový olej ale k ničemu takovému nedošlo, konzumace kokosového oleje byla stejně neškodná – v tomto smyslu – jako konzumace olivového oleje u kontrolní skupiny.

Překvapivé výsledky

Přitom máslo a olivový olej zvyšovaly hladinu dobrého HDL cholesterolu v krvi o pět procent, zatímco kokosový olej o patnáct procent. V tomto měřítku tedy kokosový olej předčil máslo i olivový olej.

„Tyto výsledky jsme neočekávali,“ potvrdil profesor Kay-Tee Khaw z Cambridgeské univerzity v rozhovoru pro BBC.

V experimentu byl použit pouze extra panenský kokosový olej. Autoři se domnívají, že má jiné vlastnosti a účinky na lidský organismus než obyčejný kokosový olej lisovaný za vyššího tlaku a teploty.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden může být plný intenzivních emocí a hlubokého uvědomění. Pokud jste ve vztahu, možná budete cítit potřebu vyjádřit své pocity a touhy otevřeně. Nebojte se sdílet své myšlenky a snažte se pochopit i pohled svého partnera. To může po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
67 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat