Pomocníci, s nimiž snadno překonáte chřipku

Skolil vás virus, v krku máte struhadlo, ucpaný nos, zase jste prokašlali noc a teploměr se ve vaší přítomnosti snaží překonat nějaký rekord? Chřipky a virózy mají zkrátka sezonu. Jak s pomocí domácích zásob urychlit uzdravení a být zase fit?

Teplé nápoje

Pamatujete, jak do vás maminka při chřipce lila jeden hrnek čaje za druhým, takže jste pak ještě půl roku nemohli kolem čaje ani projít, aniž by se vám udělalo lehce nevolno? Pak vězte, že ta moudrá žena věděla, co dělá. Hydratace je totiž při boji s bacily základ. Příliš horké či ledové nápoje vaše těžce zkoušené tělo nepotěší, proto volte kompromis – teplé a vlažné drinky.

A nemusíte vůbec zůstávat jen u čajů (i když ty jsou samozřejmě klasikou – navíc některé bylinné směsi jsou přímo určeny pro boj s viry). Můžete například ohřát vodou ředěný jablečný džus se skořicí a hřebíčkem, abyste si to stonání trochu osladili. Zkrátka pitnému režimu se meze nekladou (jen zapomeňte na slazené a alkoholické nápoje – ani cukr, ani alkohol vás na nohy nepostaví, naopak).

Poctivý vývar

Další z tipů prověřených desetiletími. Kuřecí, hovězí nebo slepičí polévka už postavila na nohy spoustu nemocných. A není to jen nějaká teorie zastánců přírodní medicíny. Konkrétně kuřecí polévku si vzali na paškál i vědci. A zjistili, že při virových onemocněních vážně funguje! Obsahuje totiž protizánětlivé látky, navíc nemocného posílí, dodá bílkoviny z masa a vlákninu ze zeleniny, minerály, vitaminy… Navíc není nijak složité ji uvařit. Stejně už jste doma, tak proč by vám nemohl hodinku dvě na sporáku probublávat poctivý domácí vývar!

Zázračný česnek

Také česnek je přírodní „lék“, na který nedají dopustit ani vědci. Působí totiž protizánětlivě a antibioticky, ničí viry i bakterie a posiluje imunitu. Není třeba si nic nalhávat – nejlepší samozřejmě je, když se konzumuje syrový. Právě v této formě vám totiž dodá nejvíce zdraví prospěšných látek.

Jenže ne každý zvládne jen tak rozžvýkat stroužek česneku a pochutnat si na něm (pokud to ale dáte, dopřejte si stroužek každých tři až pět hodin). Zkuste proto nasucho opéct plátek chleba a potřít si jej česnekem. Ani česneková polévka nakonec není tak ztracená, i když tepelně upravený česnek o část cenných živin (zkuste do talíře ještě rozmačkat trochu čerstvého česneku). Ačkoli česneková terapie není nejvoňavější, stejně jste infekční a nikoho líbat nebudete…

Kořenový poklad

Ano, mluvíme o zázvoru. Nálev z tohoto kořene je hotový poklad, když vás skolí virus. Nejenže působí protizánětlivě, ale ještě příjemně prohřeje, což má dva skvělé efekty. Jednak se pěkně vypotíte (další fungující rada našich maminek a babiček), jednak vám velmi lehce stoupne tělesná teplota. A na tu jsou viry velmi náchylné. Však se i vaše tělo proti nim přirozeně teplotou brání. Pokud nemáte horečku, můžete navodit tuto reakci právě zázvorem. Mimochodem, nemusíte spoléhat jen na zázvorový čaj – obecně cokoli, v čem se zázvor nachází, vám pomůže. Jídlo i pití. A pokud vám je během chřipky i nevolno od žaludku, máte další důvod, proč dát zázvoru šanci.

Slané krekry

Řada nemocných nemá při chřipce či viróze vůbec chuť k jídlu. Jenže tělo bojující s bacily byste neměli nechat hladovět. A tak cokoli vás v lednici zaujme, to si dopřejte. Pokud ovšem nic takového nenajdete, zkuste alespoň sáhnout po slaných sušenkách. Jsou snadno stravitelné, a i když neobsahují žádné extra živiny, nebude alespoň hladovět.

Podobnou záchranou může být také vařená rýže (zkusit ji můžete ochutit třeba skořicí, která je protizánětlivá a zvedne váš apetit), pečivo nebo ovesné vločky.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat