Mluvíte ze spaní? Tohle to o vás vypovídá

Vyčítají vám vaši nejbližší, že zase nemohli spát, protože jste celou noc vedli monology? Mluvení ze spaní je poměrně častá záležitost. Co o něm zjistili vědci?

Mluvení ze spaní neboli somnilogie je pořád tak trochu záhadou. Tak jako spousta toho, co v našem mozku probíhá (a nejen v noci). Nicméně něco o něm vědci přece jen odhalili.

Upovídaní i v noci

Somnilogie se velmi často vyskytuje u dětí, které mají během dne tolik zážitků, že to jejich mozek (laicky řečeno) nestíhá pobrat a kompenzuje si tuto skutečnost v noci. Ovšem s přibývajícími léty u většiny lidí mluvení ze sna vymizí. Nejčastěji k němu dochází, když se člověk nachází v REM fázi spánku.

Takové mluvení může mít mnoho podob – od nesrozumitelných slov či výkřiků až po opravdové monology. Nejsou vzácné ani případy, kdy člověk, kterého noční povídání partnera/partnerky vzbudí, úspěšně naváže se spící osobou rozhovor. Nicméně epizody somnilogie bývají poměrně krátké a většinou nedávají příliš smysl. Podle odborníků dokonce vůbec nemusejí odrážet realitu a nemusejí mít reálný základ. A tak když například váš partner promlouvá ze spaní k jakési Lucii, vůbec to neznamená, že se mu nějaká Lucie líbí nebo že vás s ní nedej bože podvádí. V podstatě ani nemusí žádnou Lucii znát.

Co za tím stojí?

A co že vlastně povídání ze spaní způsobuje? Podle odborníků na spánek a psychiku je faktorů několik. Nejčastěji mluvíme ze spaní, pokud jsme pod výrazným stresem, dlouhodobě bojujeme s nedostatkem spánku nebo máme horečku.

Ovšem somnilogii podporuje i alkohol a objevuje se často i u lidí trpících depresemi. Vyskytuje se rovněž u lidí s poruchou spánku (např. spánková apnoe) nebo u těch, kteří trpí na noční můry, případně bojují s nějakým psychickým onemocněním. Podle vědců pak může být mluvení ze spaní i dědičné!

Jak z toho ven

Pokud na vás tedy rodinní příslušníci ráno koukají podmračeně, protože jste je svými vypravěčskými schopnostmi uprostřed noci opět rušili, zkuste se zamyslet v první řadě nad svým životním stylem. Není toho na vás poslední dobou nějak moc? Nepřeháníte to večer například s alkoholem?

Vědci rovněž doporučují dopřávat svému tělu dostatečné množství spánku a nekonzumovat před odchodem do postele těžká jídla. Jestliže ale trpíte často nočními můrami nebo máte podezření, že by vaše noční upovídanost mohla upozorňovat na nějaký zdravotní problém, konzultujte somnilogii se svým lékařem.

Každopádně není nutné kvůli mluvení ze spaní panikařit. Rozhodně vás nijak neohrožuje – jen může znepříjemňovat život vašemu okolí.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat