Lidé spící méně než osm hodin denně trpí úzkostmi a depresemi

Odborníci doporučují dospělým, aby denně spali sedm až devět hodin. Spánek kratší než sedm hodin souvisí s celou řadou zdravotních potíží, poruch, vážných chorob, rychlejším stárnutím a předčasnou smrtí. Ale podle neurologů z New Yorku zvyšuje riziko depresí a úzkostí už spánek kratší než osm hodin. Takoví jedinci nejsou schopni odolávat negativním emocím a přestat myslet na negativní události a jevy.

Tým profesorky Meredith Coles prokázal, že jedinci, kteří spí jen do osmi hodin denně, mají následující den potíže s překonáváním negativních emocí a nedokážou přestat myslet na negativní obrazy, jevy, zážitky apod.

„Zjistili jsme, že lidé v našem výzkumu měli jisté tendence, kvůli nimž nedokázali z hlavy vyhnat určité myšlenky, a jejich zvýšené negativní myšlení jim znemožňovalo odpoutat se od negativních stimulů, které byly kolem nich. V delším časovém horizontu to může být významné, protože toto opakující se negativní myšlení je důležité pro několik různých poruch – úzkosti, deprese a mnoho dalších,“ míní profesorka Coles z Binghamton University.

Neschopnost překonat negativní emoce a odpoutat se od negativního myšlení jsou předstupněm rozvoje vážnějších poruch, jako jsou deprese a úzkostí.

Co vám sabotuje spánek

Říkáte si, že byste také rádi oněch osm a více hodin denně svému tělu rádi dopřáli, ale nějak se vám nedaří: Možná mezi vámi a spánkem stojí nepřítel, o kterém nevíte. Na které si dát pozor?

Umělé osvětlení

Noční lampičky, světla i puštěná televize? Sabotéři spánku číslo jedna. Umělé osvětlení, ať je jakékoliv, brání produkci melatoninu. To je hormon zodpovědný za vaši ospalost, takže pokud ho máte nedostatek, může to být důvod, proč jste jako rybičky, a to do pozdních ranních hodin. Vypněte všechny rušivé elementy a zatáhněte závěsy, rázem to bude o něčem jiném!

Alkohol

Metla lidstva sice navozuje ospalost, ovšem jde pouze o chvilkový efekt. Ve finále narušuje celý odpočinkový cyklus tím, že zvyšuje tepovou frekvenci zhruba o devět tepů za minutu, což drží nervový systém stále v pohotovosti. Konzumace alkoholu rovněž oddaluje REM fázi spánku, která je pro organismus naprosto klíčová.

Kofein a špatné načasování

Jistě, nakopávač v podobě kávy je rychlé řešení únavy, po kterém mnozí s vděkem sáhnou i několikrát denně. Jenže pozor, šálek vypitý kolem čtvrté hodiny odpolední na vás působí ještě v deset večer. Kofein, tedy alkaloid stimulující nervovou soustavu, má totiž účinnost přibližně šest hodin. Nevane tedy vítr právě z téhle strany?

Sladkosti

Sušenky, bonbon, nebo koláček, co zbyl od snídaně? Pokud chcete ještě o půlnoci sledovat televizi, klidně si je dejte. V opačném případě si ale nechte zajít chuť! Sladké dobroty vám dodají takzvaný rychlý cukr, který oddaluje pocit ospalosti – a to pořádně!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat