Palec jak praštěný kladivem. Nemoc prstů, za kterou může váš mobil

Slyšeli jste o nemoci palce, která se dnes považuje za běžné zdravotní omezení? Proč za ni může váš mobil a kdy už si vážně koledujete o problém?

Sedíte v čekárně a krátíte si chvíli „ťukáním“ do svého smartphonu. Na něco takového jsou dnes zvyklé i tříleté děti (bohužel tedy). I ony jsou tak ohrožené onemocněním, které se formálně nazývá tendinitida neboli nemoc palce. Zatímco v minulosti tímto nešvarem trpěli pouze tovární dělníci, zejména ti, kteří museli dlouhé hodiny používat prsty a palce, dnes je tomu jinak. Na opuchnutí šlachy umístěné v palci si čím dál víc stěžují jednotlivci, kteří svůj volný čas tráví psaním na svých smartphonech.

Palec jak praštěný kladivem

Jednoduše řečeno, tendinitida je otok šlachy, což je tlustá vláknitá šňůra, která spojuje svaly s kostí. K jejímu vzniku přispívá vliv inteligentních telefonů, jak již bylo řečeno, přičemž palec se v tomto případě pohybuje nepřirozeným způsobem. Pokud se příznaky ignorují, je připravena cesta k osteoartróze, která je považována za nejběžnější typ chronického stavu ovlivňujícího klouby.

Pokud už se obáváte zjevných známek nemoci palce a přemýšlíte, jak bez svého telefonu přežijte, máme dobrou zprávu. Vzdávat se svého oblíbeného technického zařízení rozhodně nemusíte. Lékaři sdílejí několik tipů a triků, které této nemoci zabraňují, nebo mírní její projevy. Co byste měli udělat?

Pište pouze krátké zprávy

Namísto psaní velmi dlouhých vět a mnoha odstavců je dobré, abyste začali být struční. Tímto způsobem můžete palec ušetřit tvrdé práce. Zároveň je vhodné palec používat co možná nejméně.

Začněte se spoléhat na ukazováček

Způsob, jakým obvykle držíme naše smartphony, je prostě nepřirozený, což způsobuje spoustu napětí v palci a kloubech. Chcete-li ušetřit palec zbytečného stresu, držte svůj smartphone jednou rukou a „datlujte“ pomocí ukazováčku druhé ruky.

Svá sdělení nahrávejte

Pokud má váš smartphone funkci nahrávání textu, zvažte její častější používání. Tento inovativní nástroj umožňuje vytvářet textové zprávy a e-maily pomocí hlasu, čímž ušetří váš palec námahy.

Omezte hry

Existuje spousta zajímavých her, které můžete hrát na svém smartphonu. Jenže s jídlem roste a chuť, jak se říká. Z hodiny denně to je najednou celé odpoledne. Volný čas v háji, zdraví taky. Netřeba dodávat, že je dobré toto hraní her omezit. Dobré je v tomto případě dělat i časté přestávky. Schovávejte telefon do tašky, ať ho nemáte tolik na očích. Snad to pomůže…







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat