Netradiční zdroje cenných bílkovin. Nemusíte spoléhat jen na maso

Všichni víme, že je pro naše tělo důležitý přísun kvalitních bílkovin. Ovšem většina z nás za jejich zdroj považuje především maso, vejce a mléčné výrobky. A tím se připravujeme o další cenné zdroje těchto živin. Kde rovněž proteiny najdete?

Luštěniny

Nejenže vám jediný šálek fazolí nebo čočky apod. poskytne asi 18 gramů kvalitních bílkovin (což se přibližně rovná třem vajíčkům), ale navíc obsahují spoustu vlákniny, jež prospívá zažívání, podporuje hubnutí (nasytí opravdu nadlouho) a dodají tělu tolik potřebné vitaminy a minerály.

Konopná semínka

Tahle nenápadná semínka jsou vaším spojence, když chcete zvýšit příjem bílkovin. Dají se totiž nasypat do jogurtu, do smoothie, přidat do salátu nebo ranního müsli. Poskytnou vám kromě proteinů i potřebné aminokyseliny, omega-3 mastné kyseliny a také řadu důležitých minerálů.

Čerstvý hrášek

Zelenina jako taková není obsahem proteinů právě proslulá. Ale čerstvý mladý hrášek dokáže překvapit – jediný šálek má přibližně osmkrát více bílkovin než stejné množství čerstvého špenátu. A dodá vám i další cenné živiny. Mimochodem, zelený hrášek neobsahuje tolik škrobů jako ostatní druhy luštěnin, takže pokud si hlídáte příjem sacharidů, je pro vás skvělou volbou.

Ovesné vločky

Oblíbili jste si k snídani ovesné vločky či ovesnou kaši? Pak děláte dobře. Jeden šálek této pochoutky vám dodá asi 7 gramů proteinů. A také spoustu vlákniny a dalších důležitých látek. Mimochodem, vločky můžete přidat třeba i do smoothie, upečete z nich i úžasný dezert. Proč nemlsat trochu zdravěji?

Sójové boby

Ačkoli jsou obecně luštěniny dobrými zdroji proteinů, sója mezi nimi vyčnívá. Především nezdravé sójové lusky, které se prodávají pod názvem edamame, bude váš organismus milovat. Obsahují totiž všech devět aminokyselin, které lidské tělo potřebuje. Jediný šálek edamame vás poskytne 22 gramů bílkovin, téměř čtvrtinovou denní dávku vápníku a 50 % doporučené denní dávky vitaminu C a kyseliny listové.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat