Vyměňte počítání oveček za pohyb. Tyto aktivity nejlépe přivolají spánek

Máte potíže s usínáním nebo se v noci několikrát probudíte? Vyzkoušeli jste už kdeco a spánek se ne a ne stát vaším přítelem? Pak je načase vsadit na pohyb. Podle studie Pensylvánské univerzity vám totiž některé druhy cvičení pomohou do říše snů.

Který pohyb byste podle vědců měli ve snaze usínat a spát jako nemluvně zařadit do každodenního rozvrhu?

Běh

Stačí pouhých 20 minut běhu, abyste nejen příjemně unavili své tělo (především pokud celý den sedíte u počítače, nejste právě fyzicky unaveni), ale také si pročistili hlavu a zahnali stres, který spoustu lidí odvádí od zdravého spánku. Podobně jako při každém sportu, i při běhu se uvolňuje do těla oxytocin, takže vám bude lépe na těle i na duši.

Chůze

Pokud nejste zrovna nadšení z představy běhu, neznamená to, že pro snazší usínání nemůžete nic udělat. Co takhle vyměnit večerní sledování televize za hodinku procházky venku? Nejenže podpoříte trávení večeře (i to má na usínání vliv – jistě si pamatujete, že i vaše maminka vám říkala, abyste nechodili spát po těžkém jídle nebo přejedení), ale příjemně se zklidníte a urovnáte si myšlenky. Možná se tak neunavíte, ale příjemně si rozproudíte krev.

Jóga

Některé druhy jógy (netýká se to například bikram či power jógy) jsou zaměřené především na relaxaci těla a mysli. Což je přesně důvod, proč si najít hodinu jógy v některém z okolních fitness centru nebo vyhledat video na internetu a věnovat nějakou tu půlhodinku józe v pohodlí domova (i když úplní začátečníci by měli několik hodin pod dohledem zkušeného lektora absolvovat, aby se vyhnuli zbytečným chybám).

Zvedání činek

Napadlo by vás, že posilování může být způsobem, jak se rychle dostat do říše snů? Podle práce Pensylvánské univerzity je tomu tak. Fyzická únava je totiž pro usínání skvělým spojencem. Jen se nedoporučuje zvedat činky apod. bezprostředně před odchodem do postele. Mohli byste totiž být až příliš „rozehřátí“ a spánek by se nemusel hned dostavit.

Zahradničení

Práce na zahradě je také v podstatě sport. Všechno to hrabání, kopání, rytí, hrabání apod. zapojí do činnosti tolik svalů, že se vyrovná hodině ve fitness centru. A co víc, řada prací prokázala pozitivní vliv zahradničení na naši psychiku. Při opečovávání kytiček si pročistíte hlavu, utřídíte myšlenky a bude vám zkrátka dobře. To jsou ty nejlepší předpoklady rychlého usnutí a tvrdého spánku!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat