Nepříjemné překvapení v koupelně. Proč vám při čištění zubů krvácejí dásně

Také při čištění zubů plivete do umyvadla rudě zabarvenou pastu, která však tuto barvu nemá od výrobce? Pak zpozorněte. Krvácení dásní byste v žádném případě neměli podceňovat. Může poukazovat na řadu zdravotních potíží a jasně ukazuje, že je ve vašich ústech něco v nepořádku.

Pokud u sebe krvácení dásní zpozorujete, neodkládejte návštěvu stomatologa, který nejen odhalí příčinu, ale navrhne také vhodnou léčbu.

Jistě, občas se stane, že se krev v pastě objeví, pokud nám v ústech nešikovně sjede kartáček a poraníme si dáseň, případně jsme si dáseň odřeli třeba příliš tvrdým pokrmem. Jenže co když se krvácení opakuje? A co za ním - kromě parodontózy – vlastně může stát?

Nemoc s podivným názvem

Velmi častou příčinou krvácení dásní je jejich zánět, odborně gingivitida. Zánět vzniká jako důsledek působení bakterií, jež se hromadí na našich zubech. Často je kromě krvácení provázen i otoky a nepříjemnou bolestí. Neberte ho na lehkou váhu!

Výlet do lékárny

Za krvácením dásní mohou stát také určitá léčiva, která užíváte (například některá imunosupresiva nebo určité léky na vysoký krevní tlak či poruchy krve). Pokud máte právě na tento důvod svých „hororových“ kartáčkových zážitků podezření, určitě se optejte svého praktického lékaře nebo zubaře.

Za vším hledej hormony

Ženy často trpí krvácením dásní během těhotenství. Na vině jsou samozřejmě hormonální změny, jimiž jejich tělo prochází. Některé příslušnice „slabšího pohlaví“ pak pozorují oteklé či krvácející dásně bezprostředně před menstruací či během ní. Ano, opět za to mohou hormony.

Nepromyšlená dieta

Občas nám krvácení dásní ukazuje, že našemu tělu velmi citelně chybí některé živiny. Pokud se tedy s krvácením potýkáte od doby, kdy jste radikálně změnili jídelníček (často v důsledku nepromyšlené a nevyvážené diety), zpozorněte. Právě nedostatek důležitých vitaminů a minerálů přispívá ke vzniku již zmíněné gingivitidy a tím krvácení dásní.

Nebezpečné cigarety

Kouření je nebezpečné celému našemu tělu, ústa nevyjímaje. Cigarety produkují spoustu nebezpečných zplodin, jež jsou v podstatě toxické. A je jasné, že přicházejí do styku i s dásněmi. To se na nich nemže nepodepsat (ostatně to platí i o zubech).

Nedostatky v čištění

Ostatně zánět dásní kvůli přemnožení bakterií v ústech může vzniknout i proto, že nejste v čištění zubů příliš zruční. Možná zapomínáte čistit mezizubní prostory nebo jazyk, může se stát, že čištění odbýváte a nevěnujete mu dostatek času a pečlivosti.

Občas si situaci zhoršujeme příliš tvrdýma ostrým kartáčkem nebo tlakem na zuby a dásně při čištění. Ono totiž vůbec neplatí, že čím víc zuby a dásně dřeme, tím lépe. Naopak tím jen přispíváme k poškození dásní a skloviny. Není od věci zajít na dentální hygienu, kde vám odborník předvede, jak nejlépe zuby čistit.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

11 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:40
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat