Postavte metabolismus do latě. Vsaďte na rána s kávou

Snad nikdy se o hubnutí, detoxu či způsobech, jak zlepšit metabolismus, nemluví tak jako na jaře. Nejspíš proto, že máme tak akorát dostatek času, abychom zvládli postavu vytvarovat do plavek. Říkáte si, že i váš metabolismus by potřeboval po zimě vzpruhu? Stačí znát pár jednoduchých pravidel.

Co vám zajistí efektivnější spalování kalorií a tím i snazší hubnutí?

Nebojte se jídla

Spousta lidí se řídí pravidlem, že když se „odstřihne“ od jídla a začne dodržovat přísný dietní režim, musí přece zhubnout. Jistě, v prvních dnech to fungovat může, ale dlouhodobě nikoli. Důvod je jednoduchý. Pokud nedodáte tělu kalorie, jež potřebuje alespoň na základní fungování (u žen průměrně 1 200 kalorií, ale samozřejmě to závisí na spoustě faktorů), automaticky zpomalí metabolismus a začne se zbavovat svalů. Důvod je jednoduchý – váš organismus předpokládá, že jste se dostali do problémů a uloží do zásoby, co může. A protože jsou svaly energeticky náročné, nepovažuje je za výhodné. Hubnutí je v takovém stavu hodně těžké…

Řekněte „ano“ snídani

Nad rčením o snídani jako o nejdůležitějším jídlu dne jen máváte rukou? Chyba. Snídaně je totiž způsobem, jak metabolismus probudit a nastartovat do nového dne. A co víc, je prokázáno, že u žen, které nesnídají, je více než čtyřikrát vyšší riziko, že budou trpět obezitou, než ženy, jež se každé ráno pěkně najedí. Nechce se vám po probuzení zrovna hodovat? Pak si alespoň vezměte jogurt nebo banán. Znáte to – lepší něco než nic.

Posaďte se k šálku

Kofein, tedy pokud se to s ním opravdu nepřehání, je skvělým spojencem dobře fungujícího metabolismu. Takže pokud patříte k milovníkům lahodné kávy, máte vyhráno. Ale nemusíte spoléhat jen na ni. Podobné účinky na metabolismus má také čaj, především zelený. Samozřejmě v obou případech platí, že nejlepší jsou tyto nápoje bez cukru a dalších „zlepšováků“.

Nezapomínejte na vodu

A když už jsme u tekutin – podle jisté německé studie dokáže zlepšit metabolismus také popíjení čisté, studené vody. Autoři tohoto výzkumu doporučují vypít okolo 6 sklenic studené vody denně. Proč zrovna studené? Vědci se domnívají, že teplo, které váš organismus vytvoří, aby vodu ohřál na tělesnou teplotu, zlepší spalování kalorií. Tak proč to nezkusit?

Pohlídejte si železo a „déčko“

Železo a vitamin D jsou pro správné fungování metabolismu nezbytné (to jsou samozřejmě i další živiny, nicméně právě těchto dvou mívá většina lidí nedostatek). Není proto od věci zařadit do jídelníčku potraviny, které jsou na ně bohaté. Železo najdete například v mase (ideálně libovém), ale také ve špenátu či luštěninách. Zásobárnou vitaminu D mohou být kromě slunečních paprsků také ryby, vejce, ořechy nebo tofu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat