Hrnek silné kávy hodinu před sportem zvyšuje výkonnost

Kofein je látka, která dlouhodobě zajímá aktivní a profesionální sportovce. Může totiž zvýšit jejich výkonnost, snížit bolestivost svalů a také zkrátit čas potřebný na zotavení. Pokud tedy člověk kofein do svého těla dostane asi hodinu před tréninkem či závodem.

Takže třeba hrnek extra silné kávy hodinu před odchodem do posilovny či na běžeckou dráhu zvýší výkonnost.

Doktor Neil Clarke z Coventry University ale zjistil, že jistý účinek na výkonnost má i káva bez kofeinu. Proč? Netuší. Ale třebaže u kávy s kofeinem pozoroval výraznější zvýšení výkonnosti, sportovcům pomohlo i pití kávy bez kofeinu.

„Ačkoli nejlepší výsledky jsme pozorovali u kávy s kofeinem, došlo ke zlepšení výkonu také u kávy bez kofeinu. To naznačuje, že možná i další látky, kterých je v kávě spousta, podporují výkon sportovců, ale to musí prokázat další výzkum,“ uvedl doktor Clarke v rozhovoru pro deník The Express.

Moderní neurologické výzkumy naznačují, že kofein pomáhá blokovat receptory adenosinu v mozku, které se podílejí na vnímání svalové únavy. „To vede ke zvýšení produkce adrenalinu a umožňuje svalům vyvinout větší sílu,“ dodává doktor Clarke.

Pomoc nejen při hubnutí

Ostatně kávu vzali odborníci na milost i z mnoha dalších důvodů. Proč ji začali doporučovat?

Recept na dlouhověkost

Američtí výzkumníci ze Stanfordské univerzity nedávno potěšili všechny kofeinové labužníky. Vyškolení experti na základě vlastní studie došli k názoru, že lidé, kteří si pravidelně dopřávají tento aromatický nápoj, žijí déle, neboť se dokážou lépe poprat se záněty související s věkem. Tekutá prevence prý snižuje rizika Alzheimerovy choroby, srdečních onemocnění, a dokonce i rakoviny. Je to pro vás dobrá zpráva?

Vzpruha pro paměť

Věřte, nebo ne, horký nápoj z plodů kávovníku také patří k zaručeným způsobům, jak si uchovat všechny důležité vzpomínky bez „ztráty kytičky“. Dávka 200 miligramů kofeinu, což je ekvivalent odpovídající dvěma šálkům espressa ve většině kaváren, má podle odborníků významný přínos pro paměť. Dejte tedy vařit vodu a můžete vyhodit poznámkový diář, pravděpodobně už ho nebudete potřebovat…

Dobrá nálada za všech okolností

Tvrzení, že černé zlato pomáhá zahánět depresi, je možná trochu neuvěřitelné, přesto se jedná o vědecky potvrzený fakt. Lékaři si totiž konzumaci dvou hrnků denně spojují s vyšší produkcí serotoninu, dopaminu a noradrenalinu. To jsou hormonální látky příznivě ovlivňující pocity štěstí a náladu celkově. Kam se hrabe čokoláda!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat