Máte pořád hlad? Možná jen špatně a málo spíte

Jak se ukazuje, spánek je pro lidský organismus důležitější, než si lidé dlouho mysleli. A jeho nedostatek se projevuje různě. Například tím, že má člověk potřebu neustále něco jíst a mlsat. Jakými dalšími signály vám dává tělo najevo, že ho se spánkem vážně zanedbáváte?

Nekončící hlad

Proč kvůli nedostatku spánku volá tělo po jídle? Důvody jsou hned dva. Jednak není odpočaté, takže potřebuje více energie (a tu získává hlavně z vysoce kalorického jídla), a jednak se při spánkové deprivaci zvyšuje v organismu hladina takzvaného hormonu hladu ghrelinu. I to má za následek, že toužíme hlavně po dobrotách s vysokým obsahem cukru a tuku. A to není pro naši postavu ani zdraví dobrá zpráva.

Bez rozmyslu

Když je člověk nevyspalý (a to především dlouhodobě), může být impulzivnější než obvykle. To sice na první pohled nezní tak špatně (zvláště patříte-li mezi nerozhodné osobnosti), ale může to souviset s řadou nepromyšlených a nepříliš strategických rozhodnutí. V závažných situacích života to rozhodně není nic, co byste potřebovali.

Čertík v krabičce

A ona impulsivita souvisí ještě s další věcí – přemýšlíte, proč nejste v poslední době zrovna nejoblíbenější mezi přáteli a kolegy? Možná si to neuvědomujete, ale nejspíš jste prostě podráždění, nepříjemní a snadno se rozčílíte. Ano, i za touto skutečností může nedostatek spánku stát.

Co jsem to chtěl?

Neustále něco hledáte, nemůžete si vzpomenout, co jste dělali minulý víkend, a jména známých lovíte v paměti až nepříjemně dlouho. Je prokázáno, že spánková deprivace může negativně ovlivnit vaši krátkodobou paměť. Zkrátka i váš mozek potřebuje pořádný odpočinek!

Zakopnutí na rovině

Každý občas klopýtne, ale pokud máte pocit, že poslední dobou zakopáváte i na rovině a vaše neohrabanost dosáhla vrcholu, je to jasné znamení, že vám něco chybí. A často je to právě spánek. Jeho nedostatek totiž postihuje i vaše fyzické schopnosti, rovnováhu a koncentraci, jež projeví i na tom, s jako lehkostí se pohybujete.

Už zase chřipka?

Poctivě zobete vitaminy, myjete si ruce, máte pocit, že už pro svou imunitu nemůžete udělat víc, ale jakmile kolem vás propluje nějaký bacil, už ležíte v posteli? Možná je to tím, že to jediné, co tělu nedodáváte, je dostatek spánku. Řada studií prokázala, že imunitní systém je s kvalitním a dostatečným spánkem silně propojen. Tak ho nepodceňujte!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat