Vytrénujte vlastní tělo, abyste se probouzeli bez budíku

Chcete to otravné zařízení, které vás po ránu spolehlivě vytočí, navždy vymazat ze svého života? Můžete vstávat i bez něj, aniž byste zaspali. Klíčem je pravidelný pohyb a dodržování přesného harmonogramu!

Taky nenávidíte ten pronikavý a nepříjemný zvuk budíku, který vás násilným způsobem přiměje k návratu z říše snů do ranní reality? Pokud máte pocit, že na vstávání jako takovém vás nejvíce „drásá“ právě jeho tón, nejste daleko od pravdy. Ostatně, i spánkoví specialisté považují budík za „ďáblův nástroj“, ze kterého koukají jen potíže. Proč je lepší ho nepoužívat?

Stres? To je to nejmenší

Výzkumníci z japonského Národního institutu zdraví na základě vlastního průzkumu zveřejněného v časopise Journal of the American Medical Association zastávají názor, že budík vás vystavuje stresové zátěži, neboť jeho zvuk stojí za okamžitou nadměrnou produkcí hladiny adrenalinu v těle. Takže pocuchané nervy hned při startu dne? Přesně tak. Jenže to bohužel není to jediné, co hlasité zařízení dokáže.

Podle zmíněných vědců budík ještě zvyšuje krevní tlak i tepovou frekvenci, a z dlouhodobého hlediska má dokonce nepříznivý vliv na paměť a kognitivní funkce. Nehodláte nic riskovat? Pak nechte své tělo procitnout přirozeně. Pro váš organismus je to mnohem šetrnější a ve všech směrech zdravější. Tenhle tréninkový manuál vás to naučí!

Zjistěte, jak moc potřebujete spát

Prvním a nejdůležitějším krokem je identifikace toho, kolik spánku vaše tělo skutečně potřebuje. Jakmile ho bude mít dostatek, nehrozí vám odpolední únava ani poruchy soustředění. Také se probudíte sami od sebe, navíc s pocitem svěžesti a odpočatosti. Vypozorujte tedy počet prospaných hodin, bez kterých se neobejdete. Od toho se odvíjí čas, kdy je třeba večer navléct pyžamo a skočit do peřin.

Nevybočujte z rutiny

Ulehnutí do postele vždy ve stejnou dobu, den co den, vám pomůže nastavit vaše „vnitřní hodiny“. Zkuste tedy oželet noční epizodu vašeho oblíbeného seriálu, kterou dávají dvakrát týdně. Když budete ponocovat nepravidelně, rozhodíte si cirkadiánní rytmus. A tudy cesta, jak se zbavit budíku, vážně nevede. Klíčem je přesně stanovený harmonogram, který budete do puntíku dodržovat – víkendy, svátky a dovolenou nevyjímaje.

Buďte aktivní

Nějaká ta posilovna, jóga či odpolední běh? To je přesně ono! Již mnoho výzkumů prokázalo, že fyzicky aktivní jedinci, kteří přes den cvičí, mají rychlejší a bezproblémové usínání. Rovněž prožívají hlubší a kvalitnější spánek – pochopitelně v porovnání s lenivějšími lidmi, co se pohybu vyhýbají. Protáhněte se tedy co nejčastěji, nespavost se vám obloukem vyhne, což vám umožní držet se stanoveného spánkového harmonogramu. Výsledek? Nulová potřeba budíku!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Kapr se zeleninou

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat