Případy, kdy potřebujete více spánku aneb Kdy byste si měli přispat

Kolik hodin denně spíte? Jednomu doporučení stanovená odborníky stačí, jinému nikoli. Víte ale, kdy se spánek vyloženě ordinuje? V těchto čtyřech případech si s klidným svědomím můžete dáchnout o něco víc a déle!

Když se nám podaří pospat si sedm hodin denně, považujeme za to za úspěch. Osm hodin je možná o trochu lepší výsledek, který pomáhá přijímat náročné dny takové, jaké jsou. Každý to má jinak. Každopádně vědci, jejichž studii uveřejnil odborný mazagín Neurologie, se přiklánějí k názoru, že spaní delší než osm hodin denně způsobuje víc škody než užitku. Podle nich lidé, kteří si byť jen o víkendu rádi přispí, inklinují k mrtvici. Jedná se prý o pravděpodobnost vyšší o 46 procent!

I když tyto nálezy znít děsivě, výzkumníci veřejnost uklidňují slovy, že ne vždy příliš mnoho spánku může způsobit cévní mozkovou příhodu. Ve skutečnosti je někdy víc než na místě dopřát si oddech a pořádně se prospat. Americký klinický psycholog a expert na spánek Michael Breus říká, že zvlášť ve čtyřech případech je spánek vyloženě nutný.

V době nemoci

Víte, že…

Nejvíce spánku kromě nemocných a těhotných potřebují malé děti. Například novorozenci do věku tří měsíců by se se svou spánkovou hladinou měli pohybovat v rozmezí 14–17 hodin denně.

„Během spánku se tělo uzdravuje, takže když jste nemocní, tělo ho vyžaduje víc a víc,“ nechává se slyšet odborník, kterému pacienti a klienti říkají spánkový doktor, s tím, že boj s nemocí je vyčerpávající, takže to nejlepší, čím můžete svému organismu pomoci, je vklouznutí pod peřinu.

Po náročné fyzické aktivitě

Maraton, bootcamp či jiná fyzicky náročná aktivita si žádá své. Tělo se potřebuje zotavit. „Zčásti to má co dočinění s vyčerpáním ze samotného cvičení, ale existují studie, které dokládají, že ten, kdo víc cvičí, by měl také víc spát,“ poznamenává Michael Breus a odkazuje se na poznatek vědců z kalifornské Stanfordovy univerzity. Ti totiž zjistili zajímavou věc. Pokud si hráči jistého basebalového týmu zvýšili svůj spánkový režim na 10 hodin, jejich přesnost trestného hodu se zvýšila. Když tedy tělo chce, dopřejte mu více klidu!

V případě nespavosti

Náročná noc? Jděte si lehnout a dožeňte ztráty. Pokud se jedná o jednorázový výpadek, všechno doženete, ale jakmile nespíte několik nocí, zaděláváte si na denní únavu. Ta se podle spánkového doktora postupně prohlubuje a zhoršuje. Tak na to pozor.

Když čekáte miminko

Vaše kotníky jsou oteklé, záda bolí, máte chuť na podivné potraviny…  Není divu, že pořádně nespíte. Pokud máte potíže s odpočinkem přes noc, americká Národní spánková nadace doporučuje zdřímnout si i přes den – bez pardonu. Záleží ovšem na podmínkách. Pokud chodíte do práce, asi bude těžké trochu si „orazit“.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Kachní stehna se špenátem

(4 hlasů)

Boloňská omáčka

(2 hlasů)

Pizza šneci

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

30 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:47
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat