Nevyhazujte mrkvovou nať. Skvěle se hodí na chleba nebo do polévky

Sníst z mrkve jen její kořen? Ano, běžná praxe. Nicméně i zelená nať má svoje kouzlo – a hodně cenných látek. Zkuste si z ní připravit lahodné pesto, které posune těstoviny na vyšší úroveň. Skvěle se ale hodí i na chleba nebo do polévky!

Mrkev obecná je jednou z nejpoužívanějších kořenových zelenin. Obsahuje velké množství beta-karotenu, vlákniny, vitaminů skupiny B, antioxidantů a stopových prvků. Jmenovitě se jedná o vápník, jod, selen, hořčík, draslík, mangan a zinek. V lidovém léčitelství se mrkev používá jako močopudný a projímavý prostředek. Také lék proti šerosleposti a revmatickým zánětům kloubů. Vnímána je rovněž jako prevence před ledvinovými kameny a spása v případě nadýmání. Šťáva z kořene prý pomáhá při ischemické chorobě srdeční a zároveň podporuje vylučování cholesterolu z těla. Inu dobrá, ale co taková nať – vážně patří do koše?

Jeden říká odpad, druhý zase poklad

Podle babičky Boženy Němcové by každá správná hospodyňka měla pro pírko přes plot skočit, aby se zbytečně neplýtvalo. Bohužel se tímto nepsaným pravidlem v dnešní době nikdo neřídí. Potvrzují to statistiky, které uvádí, že každý našinec ročně vyhodí něco kolem 80 kilogramů jídla. A přitom se spousta „odkrojků“ a zdánlivě nepoužitelných surovin dá skvěle využít – třeba právě mrkvová nať.

Dejte šanci zelené

Pokud chemicky neošetřenou zeleninu nakupujete na farmářských trzích, preferujete tu bio, popřípadě ji pěstujete na vlastní zahrádce (tedy samozřejmě až přijde ten správný čas), mrkvové natě se bát vůbec nemusíte. I tato část kořenové zeleniny je doslova napěchována prospěšnými látkami a patří do kategorie zdravé výživy. Směle vám nabídne vysoký podíl vápníku, železa a hlavně vitaminu C, který přispívá k posílení imunitního systému. Jak se zelenou natí tedy naložit a k čemu se hodí?

Léčebné účely. Ty nelze nezmínit

Mrkvová nať se používá při zadržování vody v těle – zejména při otocích a infekcích močových cest. Odvar z čerstvých listů se užívá dvakrát denně, má silné močopudné účinky. Pomáhá tělu zbavit se přebytečných tekutin, což značně přispívá k vyřešení nepříjemného zdravotního problému.

Koření do polévek. Proč vlastně ne?

Máte ve zvyku využívat v kuchyni petrželku? Tak všude, kam ji obvykle „sypete“, můžete místo ní povolat do akce mrkvovou nať. Mimochodem, ta báječně vynikne i tehdy, když s ní ozdobíte chleba s máslem, chlebíčky či jednohubky. Nutno dodat, že si ji můžete nasušit i do zásoby – jako běžné bylinky.

Pesto. To je lahoda

Na přípravu lahodného pesta, které se hodí do těstovin i salátů, budete potřebovat asi tři hrsti mrkvové natě. Před vhozením do mixéru ji pokrájejte na menší části, přidejte šest lžic olivového oleje, stejné množství parmezánu, tři stroužky česneku, malou lžičku soli a trochu citronové šťávy. Po důkladném rozmixování je dobrota na světě! Pesto uchovávejte v dobře uzavíratelné nádobě v lednici.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:19
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:42
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:41

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat