Ty nejlepší potraviny pro plíce. Díky nim se vám bude lépe dýchat

Plíce patří k orgánům, bez kterých se prostě neobejdeme. A přesto o ně většina z nás nijak zvlášť nepečuje. Ačkoli se zažíváním jako takovým nemají plíce nic moc společného, neznamená to, že jim nemůžeme prospívat správně zvolenou stravou. Které běžné potraviny jim prospívají?

Za řadu plicních chorob (jako je například chronická obstrukční nemoc nebo dokonce rakovina plic) mohou nejen geny a další neovlivnitelní faktory, ale do značné míry také náš životní styl. Na prvním místě je samozřejmě kouření, které je s poškozením plic prokazatelně spojeno. Ovšem také nezdravá strava plicím neprospívá – nezískávají totiž důležité látky potřebné ke správnému fungování a zdraví.

Co tedy pravidelně zařazovat na talíř pro plíce v kondici?

Brokolice a spol.

Brukvovitá zelenina, ke které patří kromě zmíněné brokolice také například květák, zelí nebo kapusta, obsahuje velké množství důležitých antioxidantů, které prospívají celému tělu, plíce nevyjímaje. Zajišťují nejen jejich správnou činnost, ale podílejí se také na čištění plic.

Česnek

Možná po něm ve zvýšeném množství saháte především při chřipce, ale vězte, že byste jej do jídelníčku měli zařazovat častěji. Jeho silné protizánětlivé účinky totiž rozhodně prospějí i plicím. Ne nadarmo se říká, že je česnek takovým přírodním antibiotikem!

Jahody, borůvky, maliny…

Bobulovité ovoce obsahuje nejen řadu cenných antioxidantů a dalších látek, ale také betakaroten. U něj vědci v několika studiích našli souvislost s prevencí některých typů rakoviny – včetně rakoviny plic. A to je pádný důvod pro to, aby člověk toto ovoce konzumoval co nejčastěji.

Jablka

Chvíli se zdálo, že obyčejná jablka vytlačí z našich talířů exotičtější druhy ovoce, ale zdá se, že se tento skromný plod zase vrací na výsluní. A to je dobře! Kromě spousty vitaminů a antioxidantů obsahuje i cenné flavonoidy, které mimo jiné podporují zdraví našich plic.

Chilli

Jste milovníky ostrých chilli papriček? Pak vězte, že látka, jež může za jejich charakteristickou chuť a která se nazývá kapsaicin, je mocným spojencem v boji proti celé řadě nemocí. Působí totiž protizánětlivě a navíc dokáže pořádně rozproudit krev.

Ořechy

Oříšky a řada semen obsahují hořčík. Minerál, který se podílí – tedy kromě jiného – i na správné funkci plic. Ostatně by si jeho dostatečný příjem měli hlídat například lidé trpící astmatem. Ale i v rámci prevence byste na něj neměli zapomínat. Ořechy pak představují skvělou a zdravou svačinku.

Voda

Nemyslete, že dehydratace se plic netýká! Nejenže samotný tento orgán musí být hydratovaný, ale navíc voda odplavuje z těla obecně celou řadu nebezpečných toxinů. A ty samozřejmě nesvědčí ani plicím.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat