Hlava, krk či nohy. Ulevte svému tělu od nejčastějších bolestí i bez léků

Bolest nás přepadne vždy v tu nejméně vhodnou chvíli. Tím nechceme říct, že by existovaly pro bolest i chvíle vhodné. Nicméně pokud u sebe zrovna nemáte žádný lék, najdou se alternativy, jak si člověk od akutních návalů bolesti může alespoň dočasně pomoci.

Bolest hlavy

Bolest hlavy je většinou signálem, že má vaše tělo už něčeho dost nebo naopak málo.  Nejčastější příčinou bolesti hlavy je špatné držení těla při sedavém zaměstnání. Pokud celý den sedíte u počítače, bolesti na sebe nenechají dlouho čekat. V takovém případě pomůže studený obklad a masáž krční páteře. Můžete si ji provést sami nebo požádat někoho z kolegů. Nezapomeňte se při práci pravidelně protahovat. Dalším „viníkem“ bývá nedostatek tekutin a čerstvého vzduchu. Otevřete okna, vyvětrejte a dostatečně pijte. Člověk by měl denně vypít alespoň dva litry vody a z toho alespoň polovinu hned v průběhu dopoledne.

Lidem trpící migrénami se doporučuje pravidelně jíst. Hlad totiž může být jejich spouštěčem. Dále je důležité dopřávat si dostatek spánku. Věděli jste například, že mnoho lidí trpí tzv. „spánkovou kocovinou“? Projevuje se stejně jako ta, kterou zažíváme po prohýřených nocích.

Menstruační bolesti

Křeče v podbřišku či bolest bederní oblasti, potkaly snad každou z nás. Pokud zrovna nemáte po ruce oblíbenou „růžovou pilulku“, můžete si zkusit pomoci samy. I když vás to v takovou chvíli asi vůbec nenapadne, zacvičte si. Cvičení pomůže prokrvení a uleví tak od nepříjemných křečí. Vhodná je například jóga,  nebo jiné, pomalejší cvičení. Dalším pomocníkem na bolavé břicho je teplo. Postačí ručník ohřátý na topení, nebo láhev s teplou vodou. V období menstruace se vyvarujte konzumace nadýmavých potravin. Mohou totiž výrazně přispět ke zhoršení bolesti.

Naproti tomu je vhodné doplňovat hořčík, který pomáhá zmírnit křeče. Lze si jej koupit v lékárně, ve formě sypkého prášku, který se nemusí zapíjet. Tento prvek obsahují i některé minerálky, které jsou běžně k dostání v obchodech.

Bolesti nohou

Nejlepší uvolnění od bolesti nohou, například po dlouhém stání v práci, je lehnout si a položit si nohy na vyvýšené místo. Co když nás ale nohy bolí a lehnout si nemůžeme? První pomocí je vyzout boty. I tak obyčejnou věcí, jakou je zutí obuvi, podpoříme lepší cirkulaci krve v chodidlech a poskytneme nohám okamžitou úlevu. Můžeme si také pomoci masáží. Postupujte krouživým pohybem od prstů, přes kotník, až po lýtka a zase zpět.

Výborný způsob na zbavení nohou bolesti je střídání teplot. Sprchujte své nohy střídavě teplou a studenou vodou a brzy pocítíte úlevu. Jako prevence proti křečím v chodidlech a lýtkách, je samozřejmě vhodná obuv. Pokud trpíte křečovými žílami, nepodceňujte funkci kompresních punčoch.

Bolest v krku

S přicházejícím jarním obdobím se rozmáhá také vlna viróz a nachlazení. Od bolesti v krku si můžeme pomoci oblíbeným Priessnitzovým obkladem. Ten vyrobíme tak, že na krk přiložíme mokrý obklad a přes něj ovážeme suchý šátek. Dále je účinným prostředkem v boji proti „krkobolu“ kloktání slané vody.

Pokud si pěstujete doma bylinky, přidejte si do kloktadla pár lžiček sušené šalvěje. Šalvěj má desinfekční účinky a výborně se pro tento účel hodí.

Bolest zubů

Bolest zubů nás dokáže pěkně potrápit. Než se ale člověk dostane k zubaři, může si zkusit pomoci sám. Ideálním prostředkem na potlačení bolesti je žvýkání hřebíčku. Toto koření působí jako přírodní anestetikum. Vhodné je také kloktadlo, vyrobené z vody a pár kapek tea tree oleje. Kdo nechce žvýkat ani kloktat, může zkusit akupresuru. Pomocí mačkání prstů po stranách nehtů, stimulujete body, které dokážou utlumit bolest zubů.

Bolest ucha

Tento nepříjemný problém znají především maminky malých dětí, které se v noci vzbudí s pláčem a drží se za ouško. Než dorazíte k lékaři, můžete vyzkoušet pár tipů, jak ulevit nesnesitelné bolesti. Namočte kus vaty do silného alkoholu nebo lihu a vložte do ucha. Za pár minut by měla bolest začít ustupovat. Uši mají co dočinění s dutinami a na ucpané dutiny pomáhá inhalace. Zahřejte v hrnci vodu, přidejte pár kapek eukalyptového oleje a inhalujte. Dejte pozor, abyste se vycházející párou neopařili!

Stejným pomocníkem je napůl rozkrojená, zahřátá cibule, zabalená do kapesníku. Přiložte kapesník s cibulí na bolavé ucho a zahřívejte. Buďte však opatrní, pokud máte dojem, že jde o zánět středního ucha, tam se naopak doporučuje obklad ledový.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat