Nepříjemný zápach z úst. Co ho způsobuje a jak ho vyřešit

Až příliš často se v životě setkáváme s lidmi, kteří mají nevábně páchnoucí dech. Ne vždy je na vině nedostatečná ústní hygiena. Někdy mohou být problémy mnohem závažnější, než si myslíme, a možná vás to překvapí, ale v drtivé většině lidé svůj zkažený dech vůbec necítí.

Nejčastější příčinou zápachu z úst je samozřejmě špatná technika čištění zubů, v horším případě dokonce úplná absence každodenní ústní hygieny.

Chyby s kartáčkem

Při špatném čištění zůstává na zubech plak, ve kterém se množí bakterie, v mezizubním prostoru se rozkládají zbytky jídla a to je hlavní příčina zápachu z úst. Při čištění bychom tedy neměli zapomínat na mezizubní kartáčky, zubní nit a také na čištění samotného jazyka. I na něm se nachází velké množství bakterií a neměl by se při čistění vynechávat. Lze si dokonce pořídit speciální škrabku na jazyk, se kterou bude celý proces pohodlnější. Skvělým pomocníkem jsou také ústní sprchy, které ocení zejména uživatelé rovnátek.

Další příčinou zápachu může být neléčený zubní kaz, zánět nebo dokonce parodontóza. Pokud si čistíte zuby několikrát denně a stejně to pořád není ono, měli byste si naplánovat návštěvu zubaře. Pokud i po návštěvě zubaře vaše problémy přetrvávají, hledejte příčinu jinde. Cukrovka, zánět trávicího traktu i vyčerpání organismu může mít na svědomí zápach z úst. Někdy je „viníkem“ tak obyčejná věc, jako je hlad. Když máte prázdný žaludek, tělo spustí přirozenou očistu a v ústech se tak tvoří více bakterií, podobně, jako je tomu v období nemoci, kterou se vaše tělo snaží vypudit.

Jak lze proti tomuto problému bojovat?

Pijte vodu

Pravidelné proplachování ústní dutiny čistou vodou podporuje i tvorbu slin, které odplavují přebytečné bakterie. Nenahrazujte ale vodu sladkými nápoji. Jejich konzumace má opačný efekt.

Používejte mezizubní kartáčky

Mnoho lidí zapomíná, že v mezizubním prostoru je hygiena ještě důležitější, než na jiných částech chrupu. Aby vám nepáchlo z úst, je zapotřebí dokonale odstranit veškeré možné původce zápachu.

Po kávě sklenici vody

Milovníci kávy většinou mívají problém s dechem, aniž by si to uvědomovali. Stačí se naučit vypít po každé kávě sklenici čisté vody. Nejen, že tím spláchnete nevábný dech, ale zároveň doplníte tekutiny, které káva z těla vypudí.

Jezte kvalitní mléčné výrobky

Potraviny s živou kulturou jsou velmi vhodné, pro vytvoření správné mikroflóry v zažívacím traktu, která je důležitá pro svěží dech.

Nekuřte a nepijte alkohol

Tuhle kapitolu všichni známe. Dech po cigaretě či propité noci ani nemůže být jiný, než odporně páchnoucí. Kombinace obojího je dost odpudivá.

Pravidelně navštěvujte zubaře

O tom, že bychom měli navštěvovat zubaře dvakrát ročně, se všeobecně ví, ale jen málokdo se donutí poctivě návštěvy dodržovat. Pravidelná návštěva zubního lékaře je ale nezbytnou součástí zdravého chrupu, neboť lékař může případný problém odhalit hned v zárodku a vyhnete se tím v budoucnu velkým bolestem i ztrátě zubu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat