Hypnoterapie. Fakta, která potřebujete vědět, než se pro ni rozhodnete

Celý svět nedávno šílel z vévodkyně Kate, která s pomocí hypnoporodu přivedla na svět třetího potomka. Jak takové zrození probíhá a co se s pomocí hypnoterapie dá vyřešit?

Hypnoterapie je v jisté formě praktikována již po tisíce let. A nejen ve spojitosti s porody. Dnes se úspěšně používá k léčbě bolesti, úzkosti, odvykání kouření, poruch příjmu potravy, depresí a dalších problémů. V čem je její kouzlo? Jedná se o formu hypnózy, která se však odlišuje od toho, co můžete vidět v televizi nebo nějakém pochybném salonku, kde se předvádí „kouzelníci“ a mágové.

Změna vědomí

Hypnóza jako praxe se vyvíjela velmi dlouho, a to ve spolupráci s mnoha lékaři a terapeuty, kteří se podíleli na vývoji. Dnes, onkologové, psychoterapeuti, porodníci, psychologové, endokrinologové a gastroenterologové, jen abychom jmenovali několik z nich, hledají způsoby, jak začlenit hypnózu do svých léčebných plánů. Je to totiž nástroj, který může pomoci usnadnit uzdravení v mnoha oblastech, když je ovšem veden licencovaným hypnoterapeutem.

Pocitově se dá tento stav hypnózy popsat jako meditace. Dotyčný či dotyčná zažívá zvýšenou koncentraci a mysl eliminuje rozptýlení. Dochází k uvolněnému stavu, snížení stresu i bolesti. Osoba si pamatuje veškeré dění včetně detailů. (Podle Harvardovy lékařské školy jsou pacienti podstupující hypnoterapii fyzicky uvolnění, ale vzhůru a bdělí.)

Co se týče konkrétně hypnoporodu, tak terapeut není hypnotizérem, ale pouze lektorem. Žena při procesu zrození již sama ví, co má dělat. Je napojena na své vědomí a tělo, kontrakce i pohyby miminka.

Na startu ve dvou

U některých osob přitom může trvat 10 až 20 minut, než dosáhnou hypnotického stavu, u jiných se jedná o vteřiny. Hypnoterapeuti u toho mohou používat vizuální snímky. Doktor Max Shapiro z Massachusettské General Hospital, který hypnoterapii zkoumá, uvádí, že tělo a myšlenky se stávají více zaměřené, zatímco fyzicky se srdeční frekvence a krevní tlak snižuje. V tomto uvolněném stavu se vědomá mysl stává méně ostražitá.

„Hypnotický trans umožňuje lidem aktivovat neurální obvody, které jsou jinak skryty. Tento obvod může aktivovat pohodlí pro úlevu od bolesti, duševní zaměření na určité činnosti a zároveň zvýšení sebeúcty,“ říká zmíněný odborník. Zkušenosti přitom pacient získává během setkání se svým terapeutem, přičemž, a to podle osobního záměru a domluvy se svým terapeutem, „trénuje“ i doma. K dosažení nejlepších výsledků však odborník potřebuje plnou lékařskou historii pacienta, stejně jako aktuální diagnózu. Podle toho se odvíjí i počet sezení. (Kurz hypnoporodu je obvykle vyučován v rozmezí několika týdnů).







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pelmeně

(1 hlasů)

Želví maso

(2 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:01
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:50
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:53

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat