Jednoduchý trik, který vám pomůže přestat řešit stres jídlem

Špatný den v práci, dítě přineslo další nedostatečnou, do toho vám v bytě praskla voda. Jak a čím se uklidníte? Pokud v takových situacích automaticky saháte po něčem sladkém, tučném, mastném a vůbec nezdravém, měli byste vyzkoušet malý trik, který vám pomůže zastavit stravování stresem. O co se jedná?

Kdo by to neznal? V nouzi, během psychického a fyzického vypětí je každý gram cukru a každá kalorie dobrá. Taky pozorujete, že v rozrušení a při stresu čím dál častěji saháte po nezdravém jídle, které ve skutečnosti vůbec nepotřebujete? Pak se vám bude líbit tohle zjištění vědců!

Co vědci rozhodně nečekali?

Podle výzkumu, který publikoval časopis Environment and Behavior, podobnému „krizovému“ chování hodně přispívá nepořádek v kuchyni. Vědci totiž tvrdí, že jakákoli špína, poházené nádobí, neutřená pracovní deska, přeplněný dřez či nevynesené odpadky mohou zdvojnásobit množství přijatých kalorií. Jak se na něco takového přišlo?

V dané studii bylo 98 žen rozděleno do dvou skupin, z nichž obě byly pověřeny sepsáním svých zkušeností, co se týče jídla, stresu, vypjatých chvilek, přejídání a psychických kolapsů mimo kontrolu. Následně byly dobrovolnice požádány, aby ochutnaly připravené občerstvení, které se skládalo z krekrů, sušenek a mrkve. A tady už to začalo být zajímavé.

Špatný návyk přispívající k obezitě

Jedna skupina žen totiž byla umístěna do klidné, uklizené a voňavé kuchyně, zatímco ta druhá měla smůlu na kuchyň chaotickou a špinavou. V ní se nacházelo špinavé nádobí, staré a kávou polité noviny, přeplněný koš a další libůstky. Stačilo 10 minut pobytu a ty ženy, které se občerstvovaly v nelibém prostředí, začaly žádat o přídavek pohoštění, přičemž nejdřív ze stolu zmizely sušenky a následně krekry. Mrkev nikoho nezajímala.

Na druhou stranu dobrovolnice odpočívající v čisté kuchyni, byly evidentně méně pod stresem, nejčastěji sahaly po zdravé svačině a vůbec neměly potřebu dožadovat se větších porcí. V konečném součtu se ukázalo, že neuklizená kuchyň stála každou z dobrovolnic, která pobývala v neuklizené kuchyni, 103 kcal navíc. Tyto účastnice experimentu přitom uvedly, že ihned při vstupu do místnosti pocítily tíseň a nejistotu.

„Přestože chaotické prostředí může způsobit jistou zranitelnost a podílí se na vytváření nezdravých stravovacích návyků, mysl se v tomto prostředí buď spustí, nebo se s takovými nepříznivými podmínkami pokusí vyrovnat,“ uvedl Lenny Vartanian, vedoucí studie s tím, že v každém případě chaotické prostředí snižuje sebekontrolu. Tak co vy na to, uklidíte ještě dnes?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14
45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat