Trápí vás nadýmání? Důležité je odhalit příčinu

Křeče v břiše a bolest vystřelující až do žeber známe asi všichni. Po vydatné večeři se mnohdy není čemu divit. Pokud ale nadýmáním trpíte často, i když se snažíte stravovat zdravě, je na čase začít hledat chybu i jinde než jen v jídelníčku.

Proč mám břicho jako balon?

Příčiny jsou různé. Nadměrná plynatost může být příležitostná, což nejčastěji způsobují konzumované potraviny. Takovým jídlem jsou třeba luštěniny, zelí, kapusta, brokolice, květák, česnek, cibule, pórek, kořenová zelenina, droždí nebo pšenice. Abychom předešli nadýmání, musíme jídlo důkladně rozžvýkat, čímž usnadníme proces trávení. Nadýmavé potraviny konzumujte s mírou a vyhněte se přejídání.

Další příčinou nafouknutého břicha je příliš velké množství spolykaného vzduchu, například při žvýkání žvýkaček nebo častém pití.

Nadýmání může kromě potravin a samotného vzduchu také způsobovat řada chorob, např. syndrom dráždivého tračníku, celiakie, záněty střev či žaludku, paraziti atp.

Jak je to s léčbou

Ve své podstatě se tento problém dá řešit dvěma způsoby. Jedním z nich je úprava životního stylu. Pravidelné jídlo, dostatek pití, zvýšená pohybová aktivita. To vše pomáhá zbavit se nafouklého břicha.

Pokud vše z toho již dávno děláte a stále se necítíte dobře, můžete vyzkoušet léky nebo doplňky stravy přímo určené proti potížím s plynatostí. Určitě není na škodu začít užívat probiotika, která vám pomohou dát do pořádku vaši střevní mikrofloru.

Jedním z důvodů proč lékaři upozorňují na důležitost dokonalého rozkousání potravy je, že se takto do trávicího traktu dostává mnohem méně vzduchu, který s jídlem spolykáme. Malá a dobře rozmělněná sousta se lépe tráví, což zmírňuje pocity nadýmání a plynatost. 

Kdy je čas na lékaře

Nikde se přesně nedočteme, jaké množství větrů denně je v normě, a jaké už ne. Lékařství tuto problematiku příliš nespecifikuje. Obecně ale platí, že pokud se ve vašem zdravotním stavu cokoli změní a nemáte pocit, že je to v normě, měli byste se o tom se svým lékařem poradit. Dalšími důvody pro návštěvu lékaře jsou:

  • Pokud vás často trápí silně zapáchající větry.
  • Pokud trpíte neustálou bolestí břicha nebo plynatostí
  • Pokud se u vás často vyskytuje zácpa či průjem
  • Pokud jste na sobě zaznamenali neočekávaný úbytek na váze
  • Pokud máte krev ve stolici
  • Pokud nemůžete udržet stolici nebo trpíte neustálým silným nutkáním na stolici.






Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Omeleta s brokolicí

(26 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
16 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat