Nebojte se ochutnat exotiku. Ovoce s tajemnými názvy, které prospívá zdraví

Pravidelně kupujete jablka, pomeranče a banány, ale nemáte odvahu ochutnat z nabídky jiného exotického ovoce? Lidé mnohdy nevědí, jak s ovocem naložit, zda ho oloupat nebo vypeckovat, připadá jim drahé nebo mají strach, že jim nebude chutnat. Rozhodně ale stojí za to některé druhy ochutnat. Jistě si je zamilujete.

Karambola

Karambola je pěti nebo šesticípý plod, s hvězdicovým průřezem, který má ostré hrany a hladkou zelenou, žlutou nebo oranžovou slupku. Uvnitř plodu se ukrývá šťavnatá dřeň, která má sladkokyselou chuť. Karambola obsahuje řadu vitaminů především vitamin C a minerální látky, vápník, železo, hořčík a fosfor. Nejčastěji se jí čerstvá v ovocných salátech nebo jako ozdoba pohárů a nápojů. Před konzumací se z karamboly odstraní hnědá žebra a plod se nakrájí na plátky. Semena odstraníme.

Kiwano

Kiwano je se řadí mezi zeleninu z čeledi tykvovitých. Má podlouhlý tvar a žlutou až oranžovou hrbolatou slupku. Dužina je zelená, má konzistenci želé a obsahuje semena podobná těm okurkovým, která jsou jedlá. Rozkrojené na poloviny vyjídáme lžičkou nebo dužinu přidáme do ovocných salátů. Jeho chuť připomíná kombinaci melounu a kiwi. Výborné je s jogurtem.

Papája

Protáhlé oválné duté plody  papáji dorůstají délky až osmdesáti centimetrů a váhy až devíti kilogramů, k nám se ale dovážejí plody mnohem menší. Svým tvarem připomíná velkou hrušku. Nejčastěji se konzumuje lžičkou, rozkrojená napůl. Semena jsou palčivá, ty je nutné před konzumací odstranit. Její chuť připomíná meloun a vůně čerstvé meruňky. Čím zelenější papája, tím nezralejší je. Nechte ji tedy dozrát při pokojové teplotě, nebo vybírejte nažloutlé měkčí kusy.

Maracuja

Plody mučenky jedlé mají purpurovou barvu a jsou kulaté nebo oválné. V kuchyni se nejčastěji uplatňuje při ochucování nápojů nebo pohárů. Exotická chuť tohoto ovoce je výborná v ovocných salátech, koktejlech, marmeládách či ke zmrzlině. Slupka je před uzráním hladká a lesklá, když dozraje, je zvrásněná a nedrží pravidelný tvar. Plod podélně rozřízneme a rosolovitou dužninu sníme i se semínky. Chutí připomíná kyselejší meruňky.

Pitaya

Pitaya je plod kaktusů. Plody jsou bez ostnů, masité, oválné bobule, pokryté šupinami. Můžete se setkat s několika druhy, které se liší především barevně. Nejčastěji se setkáte s pitayou sytě růžové barvy, se zelenými šupinami a bílou dužinou. Její chuť připomíná směs angreštu a vodního melounu. Konzumují se čerstvé pomocí lžičky nebo je lze oloupat.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

63 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 26.4.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat