Mýty versus fakta. Opravdu se nesmí pít po třešních nebo jíst večer?

Určitě jste tyto věty už slyšeli. Co je na nich pravdy a jaké jsou další mýty, které jsme často slýchali od svých rodičů a prarodičů? Zaměřili jsme se na několik z nich a zeptali jsme se odborníka na výživu, jak moc jsou tyto pověry pravdivé.

Nepij po třešních

Od dětství slýcháme, abychom hlavně nezapíjeli třešně, protože nám hrozí bolest břicha, ne-li rovnou výbuch. Do jisté míry to pravda je. Nejen třešně, ale i jiné peckoviny jsou velmi náchylné na rychlé kvašení při styku s vodou. Je to individuální, někomu nemusí zapití třešní udělat nic, druhého skolí. Ale raději si po větších porcích nechte časový odstup. Každopádně se však vyvarujte zapíjení mlékem.

Nejez po 17. hodině

Jde spíše o to, abyste nejedli před spaním. Pokud ale nechodíte spát se slepičkami, klidně se najezte i později. Spíše než na čas jídla je vhodnější zaměřit se na jeho složení. K večeru se metabolismus zpomaluje, spotřeba energie se snižuje a podle toho by vaše večeře měla vypadat. Neměla být příliš tučná a měla by obsahovat méně sacharidů. Poslední velké jídlo si dejte mezi pátou a šestou hodinou. V případě, že chodíte spát pozdě, můžete si dopřát i jednu nebo dvě další večeře, ale měly by být lehké a malé. Ideální je zelenina.

Po jídle nesmíš do vody

U vody a v ní člověku pořádně vytráví a člověk má za chvilku hlad jako vlk. Ale do vody skutečně není správné chodit hned po jídle s plným žaludkem. Po snědení větší svačiny je třeba počkat alespoň jednu hodinu. Celý organismus je zaměstnán zpracováváním přijaté potravy a při plavání s plným břichem se pak člověk velmi rychle unaví. Raději počkejte, nevystavujete se tak riziku utonutí.

Když vynecháš přílohy, zhubneš

Krátkodobě to skutečně fungovat může, ovšem při té příležitosti si jenom zahráváte se zdravím. Vyřazením příloh z jídelníčku, nebo hůř, vyřazením příloh a zeleniny (jak přikazují některé z drastických diet) utlumíte v těle tvorbu inzulinu, organismus se odvodní, tělo začne trpět nedostatkem vitaminů a minerálů a zvýšíte tím možnost vzniku rakoviny, dny a osteoporózy.

Jsi celý uřícený. Teď nepij!

Babičky nám vyhrožovaly, že když se napijeme v momentě, kdy z nás lije pot a ztěžka dýcháme, riskujeme tím zápal plic. Tohle je ale skutečně velká hloupost. Spíše tím riskujeme dehydrataci organismu. Pít při větším množství vypocených tekutin je velice prospěšné.

Nejez pálivé jídlo, budeš mít uhry

Kdyby to skutečně platilo, většina z nás by měla pleť jako z alabastru. Naopak kvalitní chilli tělu jen prospívá, proto je vhodné přidávat papričky do jídel. Samotné potíže s akné a pupínky vznikají spíše vlivem hormonů či aktuálního zdravotního stavu a daných dispozic. Papriky za to nemohou.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s brokolicí

(26 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

16 Příspěvků
Poslední příspěvek 8:38
6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat