Lidé s vytrženými mandlemi častěji trpí astmatem, ale také chřipkou či zápalem plic

Pryč jsou doby, kdy lékaři tvrdili, že mandle jsou nám na nic a v rámci prevence častých angín je dětem trhali. Jenže mandle jsou důležitou součástí imunitního systému a stojí jako strážci na začátku trávicí a dýchací soustavy, kudy do těla můžou vnikat nebezpečné choroboplodné zárodky. Australští a dánští vědci navíc teď zjistili, že lidé s vytrženými mandlemi trpí třikrát častěji astmatem. Ale podléhají také častěji chřipce, zápalu plic a chronické bronchitidě.

Tedy to, co mělo být prevencí onemocnění – vynětí mandlí – naopak riziko onemocnění dýchacích cest výrazně zvyšuje.

Vyplývá to z analýzy zdraví milionu dánských dětí, u nichž byla provedena tonsilektomie.

„Podle našich objevů, že po vynětí mandlí se zvýší riziko dlouhotrvajících onemocnění, je dobré se vyhnout tomuto vynětí co možná nejdéle, aby se mohl v dětství normálně vyvinout imunitní systém a snížilo se tak riziko vážných onemocnění později v životě,“ uvádí jeden z autorů výzkumu doktor Sean Byers z University of Melbourne.

Když mandle zlobí

Pokud patříte ke skupině lidí, kteří naopak své mandle mají, ale užívají si díky nim v jednom kuse bolesti v krku, máme pro vás několik osvědčených rad našich babiček, které dokážou mandle a krk vrátit zpátky do latě (jen pamatujte, pokud se k bolestem v krku přidá teplota a obtíže přes všechnu snahu neustupují. vyplatí se vyrazit k lékaři).

Rozkrájejte tři velké cibule a se slupkami (odstaňte jen ty nejsvrchnější) a vložte je do většího hrnce. Přidejte hřebíček, čajovou lžičku třtinového cukru a špetku tymiánu. Vše přelijte vodou a nechte směs asi hodinu vařit při nízké teplotě. Následně tekutinu sceďte. Půl šálku této cibulové šťávy před vypitím doplňte stejným množstvím horkého mléka. A do dna!

Nejste zrovna fanouškem cibule? Nevadí! Uvařte pět brambor ve slupce a rozmělněte je. Naskládejte je na šátek a teplé si je přiložte na krk. Omotejte zábal ručníkem a nechte ho působit až do úplného vychladnutí. Ostatně podobně můžete použít i tvaroh. 250 gramů nízkotučného tvarohu rozmíchejte ve vlažné vodě na hustou kaši, kterou v tlusté vrstvě aplikujte na krk. Přebalte ji utěrkou a připevněte bavlněným ručníkem. Po 30 minutách se dostaví úleva. Chladivý tvaroh má totiž protizánětlivé účinky a uvolňuje hleny.

Libo trochu silnější kalibr? Samozřejmě, jeden bychom měli. Povařte 250 mililitrů suchého vína. Zda bude červené či bílé, záleží čistě na vás. Přihoďte k němu 20 gramů semínek fenyklu, pět gramů šalvěje a pár kapek tekutého koření do polévky. Směs vylouhujte a užívejte třikrát denně po šálku. Vždy horkou!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat