Neběhejte pro probiotika do lékárny. Najdete je i v lednici

Probiotika obnovují střevní mikroflóru, podporují imunitu, správné trávení a celkově chrání náš organismus. Není ale nutné utíkat hned do lékárny. Mnoho kvalitních probiotik je obsaženo v běžně dostupných potravinách.

Proč užívat probiotika?

Jedním z nejčastějších důvodů, proč je důležité brát probiotika, je užívání antibiotik. Ty jsou totiž doslova zabijáky střevní flóry. Podobně škodlivě působí alkohol nebo cigarety. Na vině je ale samozřejmě i špatná strava, tučná a nekvalitní jídla, příliš koření nebo polotovary. Kromě toho mají probiotika příznivé účinky i z jiných důvodů:

  • zlepšují vstřebávání živin
  • přispívají k celkově vyšší odolnosti organismu
  • jsou prevencí proti rozmnožování škodlivých organismů
  • chrání organismus před infekcemi, špatnými bakteriemi, kvasinkami a plísněmi
  • chrání organismus před rakovinotvornými látkami, respiračním nemocemi nebo nachlazením
  • zmírňují alergické a atopické projevy u dětí

Zdroje probiotik

Jogurty

Pokud sáhnete po jogurtu, měl by obsahovat tzv. živé kultury. Tento typ jogurtů bývá také označen Lactobacillus nebo bifidus. Kromě toho je skvělým zdrojem bílkovin a vápníku.

Kefír

Kefír je kvašený mléčný nápoj s vysokým obsahem probiotik. Vyrábí se přidáním bakteriálních kulur do kravského nebo kozího mléka. Jedná se o kultury laktobacilů a kvasinek. Kefíry se vyznačují vysokým obsahem vitaminů, vápníku a hořčíku.

Kyselé zelí

Díky velkému množství vitaminů B, E a C posiluje kyselé zelí imunitní systém a má příznivý vliv i na střevní mikroflóru.

Acidofilní mléko

Tento mléčný výrobek je obohacen o ušlechtilé druhy mléčných bakterií. Tráví se lépe než klasické mléko a je vhodný právě pro lidi s mléčnou intolerancí. Podporuje trávení a má pozitivní účinek na pohyb střev, takže předchází nadýmání či zácpě.

Banány

Pektin obsažený v banánech spolupůsobí při trávení a napomáhá očištění organismu od toxických látek a spolu se značným objemem vlákniny působí proti zácpě. Banány jsou navíc přírodní probiotikum. Příznivě působí i při průjmu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat