Čím více sóji muži snědí, tím méně mají spermií

Sója luštinatá je považována za jednu z nejstarších kulturních plodin, přičemž v poslední době se o ní hovoří zejména ve spojitosti se zdravotními účinky na tělo. Objevují se zprávy, které její konzumaci považují na nutriční omyl. Pokud si ji i vy sami dopřáváte pravidelně, budete chtít znát nejnovější poznatky z Harvardu!

Ať už je sója jakákoli, nedá se jí upřít, že během několika posledních let zaznamenává úspěchy i prohry. Poslední vědecké zjištění jí však ještě uškodilo. Podle výzkumníků z Harvardu, konkrétně z Harvard School of Medical Health, jejichž závěry byly publikovány v odborném časopise Human Reproduction, muži, kteří pravidelně konzumují potraviny obsahující sóju, sójové mléko a sójové isoflavony, s větší pravděpodobností trpí nižšími počty spermií.

Obézní jedinci a muži s nadváhou přitom patří do nejohroženější skupiny. Je tohle skutečně možné? Předchozí studie sice potvrzují snížení plodnosti u zvířat, kterým byla sója ve vyšších dávkách podávána, ale co se týče spojení s člověkem, zatím se nic takového neprokázalo. Až dosud. Postup vědců přitom byl následující.

Koncentrace spermií v důsledku spotřeby sóji

Vědci po tři měsíce zkoumali jídelníček 99 mužů a zaměřili se hlavně na spotřebu sójových produktů. Současně odebírali vzorky spermií. Na základě toho došli k závěru, že muži, kteří sóju mají na talíři minimálně obden, vykazují oproti svým kolegům nižší počet spermií.

Vědci uznávají, že jejich závěry jsou předběžné. Zatím si nejsou zcela jisti, proč k úbytku spermií dochází, nicméně mají podezření, že sójové potraviny mají vysokou úroveň fytoestrogenu, který zvyšuje produkci estrogenu v těle, což v konečném důsledku může ovlivnit celkovou produkci spermií. Jak moc je situace vážná? Záleží, kolik dotyční muži váží!

Ovlivňuje sója obézní muže?

Jak je totiž známo, obézní lidé mají přirozeně vyšší hladinu estrogenů. Vědci z této nové studie se proto snaží zjistit, zda konzumace sójových potravin může zvýšit hladinu estrogenu ještě víc a tím přímo a výrazně ovlivnit reprodukční schopnost. Je však třeba poznamenat, že uvedené výsledky zvedly ze židli mnoho kritiků. Někteří odborníci oponují, že generace asijských mužů konzumují sójové potraviny, aniž by měly problémy s plodností, takže je to celé nesmysl. Evidentně je tedy nutné provést další šetření, než bude učiněn konečný závěr.

V každém případě by bylo vhodné, aby nezkvašené sójové potraviny byly lépe monitorovány. Dlouhodobé přínosy konzumace sóji jsou dosud neznámé, a taky platí, je vysoká hladina kyseliny fytové, které se v ní nachází, může u některých lidí blokovat vstřebávání důležitých minerálů.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat