Inzulinové injekce u diabetiků by mohla nahradit buněčná léčba a káva

Vědci ze Švýcarska vyvinuli novou metodu léčby diabetu závislého na inzulínu. Vypěstovali ledvinové buňky, které jsou schopné produkovat inzulin ve chvíli, kdy jsou stimulovány kofeinem. Zatím byla metoda testována jen na hlodavcích, ale výsledky jsou velmi pozitivní. Pokud by léčba uspěla i u člověka, diabetici by se díky ní a kávě mohli zbavit až dvou injekcí inzulínu denně.

Osoby, jejichž slinivka není schopna produkovat inzulin nebo ho produkuje málo, jsou závislé na injekcích inzulinu. Ten si musejí aplikovat pravidelně v souladu s tím, jak jim stoupá hladina glukózy v krvi, většinou po konzumaci potravin. Švýcarští vědci ale vypěstovali ledvinové buňky, které produkují inzulin po styku s kofeinem. V praxi by to znamenalo, že místo injekce inzulinu by tak mohli pacienti vypít šálek kávy.

„Pokud vím, tak jiné potraviny neobsahují výrazné množství kofeinu. A navíc velmi malé množství kofeinu tento systém neaktivuje. Takže jeho výhodou je, že diabetik přímo může řídit produkci inzulínu buňkami konzumací kávy s kofeinem,“ tvrdí autor metody biotechnolog Martin Fussenegger z Curychu.

Vědci v posledních letech také prokázali, že pravidelná střídmá konzumace kávy chrání před rozvojem diabetu typu 2.

Pomůže i víno?

Nejen káva se v oslední době objevuje v souvislosti s prevencí diabetu. Příznivé účinky má podle některých studií i víno. Podle dánských vědců totiž může snižovat riziko diabetu 2. typu. Konkrétně osoby, které si dopřejí třikrát až čtyřikrát týdně trochu alkoholu, mají menší pravděpodobnost, že u nich vypukne toto onemocnění. Nicméně nejzdravějším z různých druhů alkoholu je v tomto smyslu červené víno. Naopak gin z neznámého důvodu riziko diabetu u žen zvyšuje.

„Ve srovnání s úplnými abstinenty jsou muži konzumující tři až čtyři drinky týdně ohroženi diabetem 2. typu o sedmadvacet procent méně, u žen se riziko onemocnění sníží o dvaatřicet procent,“ tvrdí profesorka Janne Schurmann Tolstrup z Jihodánské univerzity.

Nejsilnější účinek má červené víno, následují bílé víno a pivo. U žen ale gin z neznámých důvodů působí opačně.

Ačkoli i vyšší dávky alkoholu souvisely se snížením rizika diabetu – sedm a více sklenic vína týdně snížilo riziko u mužů o pětadvacet a u žen o třicet procent – při tomto množství se zvyšovalo výrazně riziko rozvoje dalších onemocnění a poškození jater a mozku. Proto je dobré držet se ve střídmé míře a nikdy nekonzumovat více než jeden alkoholický nápoj denně – dvě deci vína či půllitr piva.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat