Léto u bazénu nemusí být vždy jen příjemné. Tyhle potíže si můžete odnést

Kdo by v létě odolal křišťálové vodě a neosvěžil své rozpálené tělo v bazénu? Zejména děti si letní radovánky u vody užívají klidně od rána do večera. Nesmíme ale zapomínat, že voda v bazénu je chemicky upravovaná a vysoký obsah chloru má na naše tělo, především u citlivějších lidí, řadu škodlivých účinků. Jak si užít koupání bez obav?

Vyrážky a ekzémy

Chlor je nejčastěji používaným dezinfekčním přípravkem i přesto, že se jedná o toxickou látku. I nízká koncentrace chloru v plaveckých bazénech může mít na svědomí mnoho zdravotních obtíží, se kterými se po častém koupání v chlorované vodě musíme potýkat. Koupání v takto upravené vodě zhoršuje kožní problémy a dokonce je i vyvolává. Nejčastěji se jedná o ekzémy a vyrážky, podráždění očí a kůže. Tyto obtíže trápí především osoby s citlivou pokožkou a děti.

Chránit se můžete tím, že se před koupáním namažete mastným opalovacím krémem a bezprostředně před vstupem do bazénu se osprchujete. Krémem ochráníte svoji pokožku, na které utvoříte nepropustný film a osprchováním se od potu a ostatních nečistot projevujete ohleduplnost ostatním návštěvníkům bazénu. Po koupání se umyjte šetrným mýdlem a pokožku promažte hydratačním krémem.

Gynekologické infekce

Chlorovaná voda v bazénech zapříčiňuje také jedno z nejčastějších letních trápení všech žen, kterým jsou kvasinkové infekce. Chlor totiž nezabíjí jen bakterie v bazénu, ale také ty v našem těle. Narušuje tak přirozenou rovnováhu v ženské vagině. Kvůli tomu pak dochází k přemnožení patogenů, způsobujících nepříjemné gynekologické obtíže, které často vyžadují dlouhodobou léčbu. Bránit se různým infekcím podobného charakteru lze spíše pravidelnou prevencí, než nějakým rituálem před samotným koupáním.

Mnoho žen si myslí, že před potenciální nákazou ochrání své tělo použitím tamponu. Opak je ale pravdou. Tampon vodu nasákne a bakterie tak mají čas uvnitř těla působit, místo aby je tělo při pohybu samo vyloučilo a kontaminovaná voda se tak nedržela na jednom místě. Používejte pravidelně mycí gely a mýdla určená pro intimní hygienu, jednou týdně můžete použít vaginální roztok s čajovníkem a udržujte své intimní partie v suchu (po koupání se převlékejte).

Pálení očí

Pálení očí je častým problémem, se kterým se potýká většina z nás. Sliznice oka je velmi citlivá a její zarudnutí po plavání v bazénu není nic výjimečného. Zde ale není na vině pouze chlór. Alergické reakce z bazénu mohou způsobit i jiné věci, jako je nesprávné pH, přítomnost řas nebo dokonce nedostatek chlóru, kdy se pak ve vodě rozmnoží choroboplodné zárodky.

Proto byste při plavání měli používat plavecké brýle a po koupání oči vypláchnout obyčejnou studenou vodou. Je také dobré vykapat oči po plavání solným roztokem.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:52
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:49
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:19

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat