Vanilka zvyšuje účinnost antibiotik i u odolných bakterií

Němečtí vědci tvrdí, že voňavá a tolik oblíbená vanilka může pomoci v boji s rezistentními kmeny bakterií. Ty jsou odolné vůči antibiotikům, takže infikovaného člověka nelze úspěšně vyléčit. Jenže vanilin obsažený ve vanilce, jíž dává nezaměnitelné aroma, zvyšuje účinnost antibiotik a pomáhá jim proniknout do bakteriální buňky.

Vědci z Heidelbergu prokázali, že vanilin zvyšuje účinnost léku spectinomycinu tím, že mu usnadňuje cestu přes buněčnou stěnu bakterie do jejího nitra.

Spectinomycin se v minulosti používal k léčbě kapavky, v současnosti je vůči němu ale původce tohoto onemocnění odolný.

Toto spojení (vanilinu a spectinomycinu) bylo nejúčinnější a nejslibnější ze všech kombinací, které jsme zkoušeli,“ tvrdí doktorka Ana Rita Brochad z Heidelbergu.

Pro zdraví i krásu

Některé pozitivní vlivy vanilky na lidský organismus jsou ale známé už léta. Co tento voňavý zázrak všechno dokáže? Tradiční léčitelé se dost spoléhají na vanilkový extrakt, protože vědí, že například vyléčí drobné popáleniny. Má uklidňující vlastnosti a vyniká schopností potlačovat bakterie. Suma sumárum, vanilka dokáže zabránit infekci a urychlit proces hojení.

Vanilku obsahují také některé přípravky na zmírnění kašle. Jeden říká, že je to pro zlepšení aroma, druhý oponuje. Vanilka prý skutečně pomáhá zvládat příznaky spojené s kašlem. A dokonce byste po vanilce měli sáhnout i při bolestech zubů. Máte po ruce lahvičku 100% čistého vanilkového výtažku? Výborně. Pár kapek naneste na bolavý zub nebo problémové oblasti v ústní dutině. Vanilka zmírní bolest a zabrání růstu bakterií, které se podílejí na infekci.

Protože vanilkový extrakt je plný antioxidantů, patří mezi skvělé prostředky proti stárnutí. Antioxidanty neutralizují volné radikály a chrání zdravé buňky před poškozením. To znamená, že pokožka nevypadá tak unaveně a vrásčitě. Některé kosmetické výrobky obsahují extrakt z vanilky z dalšího prostého důvodu. Vanilka likviduje mikroby na kůži, které způsobují pupínky a dokonce i akné.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat