Důvody, proč se velikost vašich ňader liší

Ženská ňadra jsou přírodou „navržená“ tak, aby primárně poskytovala výživu pro dítě. Patří však i k sexuálním symbolům. Dělá vám starosti, že máte jedno prso větší a to druhé menší? Stydíte se za to a tápete, v čem je příčina? V těchto případech vám lékař (ne)pomůže!

Dámské prso je složeno z mnoha částí, včetně lymfatických cév, lymfatických uzlin, tukových oblastí, prsní tkáně, pojivové tkáně, svalů, mléčných kanálů a mnoho dalšího. Co se týče tvarů a velikostí, nic není dané a žádná šablona neexistuje. Mnoho žen si však dělá starosti s tím, že jedno prso je větší než to druhé. V čem je příčina?

Jedná se o běžný jev zvlášť během puberty, neboť tělo se na obou stranách nevyvíjí stejnoměrně a souměrně. Ňadra se v dospělosti obvykle srovnají, a když ne, hovoří se o těchto problémech.

Hormonální bouře

Tok hormonů skrze tělo ovlivňuje veškeré procesy, včetně velikosti prsou. To, že jedno ňadro není stejné jako to druhé, je ovlivněno menstruačním cyklem, těhotenstvím, menopauzou, již zmíněnou pubertou, ale také kojením. Nervózní obvykle bývají i ženy, které podstupují hormonální substituční terapii nebo užívají některé hormonální antikoncepční metody.

Zdravotní problém

Někdy za asymetrií jednoho prsu stojí různé problémy, jako je absces, nádor, cysta, různé hrudky či zranění. Setkat se lze i s infekcí neboli mastitidou. Výjimkou není ani hladký, obvykle benigní otok pod prsní tkání. A říká vám něco lymfatická obstrukce? K ní dochází, když se lymfatická uzlina nebo lymfatická cévka ucpe, což zabraňuje průtoku lymfatické tekutiny. Příčin je tedy mnoho, ovšem zkušený lékař by měl rozpoznat, „odkud vítr fouká“.

Pamatujte však, že mít jedno prso větší (většinou to bývá to levé) není katastrofa. Žádné tělo není stoprocentně souměrné a rozhodně to nemusí znamenat nic špatného. Pokud máte obavy, poraďte se s lékařem, abyste vyloučili zdravotní potíže. Obecně ale platí, že rozdíly jsou nepatrné. V případě opravdu výraznějších nesrovnalostí, kdy například jedno ňadro potřebuje košíček podprsenky A, zatímco to druhé C, pomůže pouze plastika, na kterou v některých případech přispívá zdravotní pojišťovna. Méně náročným řešením jsou pak gelové a další vycpávky v podprsence.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat