Krvácení týden po skončení menstruace. Je důvod k obavám?

Krvácení týden po skončení „červeného období“ patří k frustrujícím a stresujícím zážitkům. Co za ním stojí? V případě štěstí mluvte třeba o staré krvi. A co když vás potká smůla?

Menstruace, pár dní klid, načež zjišťujete, že znovu krvácíte nebo špiníte. Připomínat přízrak „Krvavou Mary“ mezi jednotlivými obdobími skutečně není nic moc! Příčiny krvácení pár dní až týden po menstruaci přitom mohou být mírné i závažné.

Stará krev

Pokud zaznamenáte hnědé špinění týden či pár dní po měsíčkách, může to znamenat, že určité množství tkáně a menstruační krve nebylo z vašeho těla řádně vyloučeno. Obvykle se v tomto případě není čeho bát, zanedlouho špinění zmizí.

Infekce

Bakteriální infekce (bakteriální vaginóza) a kvasinkové infekce (Candida albicans) jsou dvě z nejčastějších infekcí, které se u žen vyskytují. Tyto infekce často stojí za vylučováním barevných skvrn s podivným zápachem, a to až několik dní po ukončení menstruace. V podstatě mohou mít na svědomí abnormální krvácení nebo výtok.

Hluboká penetrace během pohlavního styku

Při hlubokém nebo hrubém sexuálním styku může pronikání způsobit krvácení a fyzické zranění. Krev vylučovaná po ukončení menstruace se tedy jeví jako „nezvyklá“, nicméně málokdo si uvědomuje, že kolikrát stačí malá ranka od ostrých nehtů, která s cyklem ve finále nemá nic společného, nicméně je příčinou obav tak jako tak.

Neregulovaný menstruační cyklus

Neočekávané krvácení nebo krvácení týden po období se často objevuje u dospívajících dívek, u kterých si tělo zvyká na menstruační cyklus. Lékaři uvádí, že než něco takového vymizí, může uběhnout několik měsíců nebo let.

Perorální kontraceptiva

Antikoncepční pilulky, které obsahují hormony, mohou mít negativní účinky na normální fungování ženského těla. Ženy, které zahájily nebo přerušily užívání perorálních kontraceptiv, se tak mohou setkat s krvácením týden po jejich menstruaci.

Polypy

Polypy jsou nerakovinové buňky, které rostou v děloze. Někdy některé z těchto polypů prasknou a způsobí krvácení nebo špinění. Snížený komfort hlásí i ženy, u nichž se objevují děložní myomy nebo rakovina děložního čípku. Pokud se po menstruaci objeví špinění jednou či dvakrát, považujte jej za normální. Při častějším výskytu však určitě není něco v pořádku. Svůj zdravotní stav konzultujte se svým lékařem.

„Třikrát se opakoval stejný scénář. Konec menstruace, pět, šest dní pokoj, pak dva, tři dny špinění vystřídané krvácením. Manžel si myslel, že si dělám srandu a vyhýbám se sexu,“ krčí rameny třiatřicetiletá čtenářka Marika s tím, že se nakonec odhodlala zajít k lékaři. Ten provedl výtěry pochvy, načež laboratoř potvrdila rakovinu děložního čípku v pokročilém stádiu. „Teď už vím, že signály těla se nemají podceňovat,“ apeluje Marika.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat