Rovnost pohlaví překvapivě zlepšuje kvalitu našeho spánku

Země a kultury s fungující rovností pohlaví v ekonomickém a politickém smyslu mají populaci, která lépe spí. Podle australských vědců existuje vztah mezi kvalitou spánku v populaci a tím, jak účinně funguje rovnost pohlaví ve společnosti. A vyplývá to ze studie, v níž bylo zahrnuto třiadvacet zemí Evropy.

Podle autorů prospívá rovnost pohlaví s ohledem na spánek mužům i ženám. Přitom se ví, že kvalita spánku je jedním z nejdůležitějších pilířů pevného zdraví a dlouhého života.

„V zemích, v nichž jsou si pohlaví skutečně rovna, kde se muži rovným dílem podílejí na výchově dětí a péči o domácnost a ženy zastávají významné posty a budují si kariéru stejně jako muži, mají obě pohlaví mnohem kvalitnější spánek,“ tvrdí autoři z University of Melbourne.

V tomto smyslu si přitom vede ze všech zemí Evropy nejlépe Norsko, nejhůře Ukrajina.

Podle autorů není jasné, proč tento vztah existuje, ale nabízí se vysvětlení skrze stresové faktory. Ve společnosti s tradiční dělbou pohlavních rolí čelí muži extrémnímu stresu kvůli finančnímu zabezpečení rodiny a ženy zase extrémnímu stresu z nevyspání kvůli péči o malé potomky, kteří v noci většinou nespí dobře. Ve společnostech rovnostářských se ale obě pohlaví o tyto stresy rovným dílem dělí, což ve výsledku vede k mnohem menšímu celkového zatížení než ve společnosti s nerovnými rolemi mužů a žen.

Mozek v nesnázích

Nedostatek spánku je v dnešní době velký problém. Uspěchaná doba totiž dlouhému pochrupávání v peřinách příliš nepřeje. Jenže na to, že nedostatek spánku má téměř zhoubné účinky, lékaři upozorňují dnes a denně. Dlouhodobá nadmíra bdělosti si často vybírá svou daň v podobě zvýšeného rizika nadváhy, cukrovky, srdečních chorob nebo dokonce rakoviny. Ve hře jsou ale také chronické bolesti a záněty, takže vážně nic moc vyhlídky. Když má spánková deprivace tak neblahé účinky na tělo, přemýšleli jste někdy nad tím, co dokáže udělat s mozkem?

Americká studie zveřejněná v prestižním vědeckém časopise Nature, prokázala, že spánkový deficit je srovnatelný s opilostí. Výzkumníci na jejím základě tvrdí, že jedinec, který je vzhůru 24 hodin, reaguje jako po vypití zhruba pěti „tvrdých“ alkoholických nápojů.

Také jste slyšeli o tom, že alkohol ničí mozkové buňky, proto před jeho neuváženou konzumací experti varují? Tak si představte, že podobně působí i nedostatek nočního odpočinku. Tedy alespoň tak to vnímají američtí lékaři, kteří se netají názorem, že třídenní spánková deprivace vážně poškozuje některé mozkové buňky, což výrazně zvyšuje pravděpodobnost Alzheimerovy choroby a demence.

A do třetice nijak příznivá zpráva pro váš mozek. Když jste nevyspalí, vytočí vás i sebemenší banalita, protože se podstatně snižuje odolnost vůči stresu. Jenže pozor – podrážděnost není to jediné, co můžete kvůli častému ponocování „vyfasovat“. Dlouhodobé rozčarování v kombinaci s nervozitou vede podle psychologů k vážným depresím, jejichž léčba se bez léků a pomoci specialisty v žádném případě neobejde…







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
4 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat