Pokud silně cítíte hořkost zeleniny, jste více ohroženi rakovinou

Vědci se domnívali, že lidé, kteří jsou silně citliví vůči hořkým látkám v zelenině, se jí vyhýbají a kvůli tomu přijímají méně látek, které je chrání před rozvojem rakoviny. Tito jedinci jsou však náchylnější ke vzniku nádorového onemocnění geneticky, nikoli proto, že by jedli méně zeleniny.

Riziko u jedinců, kteří velmi silně vnímají hořčiny také v čokoládě či kávě, je vyšší o osmapadesát procent.

Naopak mnohem nižší riziko onemocnění rakovinou je u osob, které kvůli svým genům vůbec nevnímají hořkost fenlythiocabamidu, který se vyskytuje třeba v košťálové zelenině a působí její nahořklou chuť. Geneticky sníženou citlivost vůči této látce má asi třetina Evropanů.

„Rozdíl ve výskytu rakoviny mezi ženami s nejvyšší citlivostí vůči hořkosti a těmi s nejnižší citlivostí je ohromný. Extra vnímaví jedinci jsou ohroženi o osmapadesát procent víc než lidé nejméně citliví,“ tvrdí doktor Joshua Lambert z Penn State University.

Jeho tým ale vyloučil, že jsou tyto ženy ohroženy více proto, že nejedí nic, co je hořké, tedy ani zeleninu, hořkou čokoládu a kávu, které jsou bohatými zdroji antioxidantů.

Silní spojenci

Všem je nám jasné, že i když zeleninu zrovna nemusíme, měli bychom ji na talíř zařazovat tak často, jak jen to jde. Nejde přitom jen o naši postavu, ale především o zdraví. Jak prokázala řada studií, zelenina je opravdu silným spojencem v prevenci mnoha rakovinných onemocnění. Ovšem není v tom sama. Na jaké dobroty byste také měli vsadit?

Lněná, slunečnicová, konopná či chia semínka... Je úplně jedno, která zvolíte, neboť ze všech druhů načerpáte výše zmíněné omega-3 mastné kyseliny, ale také minerály užitečné pro vaši obranyschopnost. Podobné je to i v případě mandlí a vlašských ořechů, které jsou navíc obohaceny o pořádnou dávku bílkovin.

Je velmi dobrý nápad pochutnat si alespoň dvakrát týdně na sardinkách, tuňákovi a lososu. Proč? Cenné živiny v těchto mořských darech zlepšují imunitní reakce. Vychvalované omega-3 mastné kyseliny bojují proti jakémukoli zánětu v organismu, což může významně snížit riziko rakoviny. Co bude dnes k večeři? Být vámi, v obchodě bychom zabrousili do oddělení ryb…







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Čočková polévka

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat