Brýle, čočky nebo laser. Co vašim očím prospěje nejvíce

Téměř polovina populace má oční vadu. Brýle jsou klasikou, která pomáhá navrátit orlí zrak už od 14. století. Dnes máme na výběr z více možností. O jaké jde a jaké jsou jejich plusy i mínusy?

Brýle. Tradice, co přetrvává staletí

Brýle jsou nejrozšířenějším způsobem, jak korigovat mnoho zrakových vad. V dnešní době lze vybírat z opravdu nepřeberného množství tvarů i využití a dokážou účinným způsobem navrátit ostrý zrak i lidem s komplikovanými vadami.

Hlavní výhoda brýlí je jejich dostupnost, možnost výběru a korekce mnoha zrakových potíží. Jejich uživatelům se nabízí možnost volby od progresivních, se kterými lze precizně řešit špatné vidění do všech vzdáleností, přes antireflexní, které eliminují rušivé odrazy světla, fotochromatické, které se samy zatmavují a zesvětlují podle intenzity okolního světla, lyžařské, cyklistické, plavecké, až po brýle se speciálním filtrem pro lidi, kteří tráví hodně času u počítače. Jejich údržba je poměrně snadná a v kombinaci s moderními obroučkami mohou být krásným módním doplňkem. Brýle zároveň chrání vaše oči před nečistotami. Dnes se u brýlových čoček používají odlehčené a ztenčené materiály, tudíž je jejich nošení velmi pohodlné.

Nevýhoda brýlí je především vyšší hmotnost u čoček s vysokými dioptriemi. Často se zamlžují a při sportu, pokud si nenecháte vyrobit speciální, padají nebo překážejí.

Čočky. Český vynález, co dobyl svět

Další rozšířenou pomůckou pro korekci zraku jsou dioptrické čočky. Jsou prakticky neviditelné, neomezují člověka více, než brýle, ale i přesto nejsou pro každého.

Výhodou kontaktních čoček je především fakt, že nijak nemění vaši tvář. Co se týče samotného vidění, mají na rozdíl od brýlí tu výhodu, že vidíte ostře i do stran. Čoček je mnoho druhů, a podobně jako brýle, umí řešit téměř každou oční vadu.

Čočky mají ale mnohem více nevýhod, než brýle. Je nutné se o ně starat a každý den je oplachovat speciálními roztoky. Je také nutné se naučit s čočkami zacházet a samotná aplikace, především pro začátečníky, nebývá snadná. Při nošení čoček se nedoporučuje používat oční stíny a podobně prašné kosmetické doplňky, jelikož prach ulpívá na čočkách, vysušuje je, čočka se posléze mlží a může způsobit podráždění očí. Pozor byste si měli dát i na příliš dlouho dobu, po kterou máte čočky v očích. Díky nedostatku kyslíku se oko vysušuje a výsledkem je pálení a začervenání oka. I když vám čočky vyrobí na míru, nemusí vám sedět. Oči některých lidí jednoduše čočku nikdy nepřijmou.

Laserová operace. Stále oblíbenější novinka

Laserové operace očí jsou poměrně drobné zákroky, které mají obrovskou účinnost. Mnohdy dokáže váš problém s viděním vyřešit už natrvalo. Krátce po proceduře může pacient znovu vidět ostře. Ale podmínkou pro podstoupení zákroku je přese všechno rozhodnutí lékaře. Zákrok se provádí ambulantně, trvá několik minut a za pár hodin odcházíte domů.

Výhody operace jsou obrovské. Jednoduše už jen proto, že po ní už brýle nebudete potřebovat (vyjma slunečních s UV filtrem, které po zákroku musíte nosit několik dní i v místnosti). Moderní laserové procedury umí korigovat téměř veškeré oční problémy, a to i v případě, že máte více očních vad najednou. Musíte však splňovat některé požadavky. Oko by mělo být plně vyvinuté (operace by se tedy měla provádět až v dospělosti) a vaše oční vada by se za posledních několik let neměla výrazně měnit.

Nevýhody laserové operace tkví především v tom, že jde o zásah do prakticky zdravého orgánu. Po operaci můžete pociťovat pálení či řezání očí, které by ale v řádu několika dní mělo vymizet. Lékaři také upozorňují na fakt, že i přes úspěšné provedení zákroku nemusí být náprava dostatečná a dále budete nuceni používat brýle.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat