Do kolika let je člověk mladý. Víte, kde je hranice?

Samozřejmě si na tuto otázku většina z vás odpoví, že člověk je tak mladý, na kolik se cítí. Nicméně stav mysli je jen jeden z bodů, podle kterých můžeme stáří člověka určovat. Kde je tedy hranice mezi mládím, středním věkem a stářím?

Češi jsou mladí nejdéle

Z průzkumu mezi Čechy vyplývá, že většina obyvatel považuje za mládí věk do čtyřiceti let. Starší obyvatelé dokonce uvádějí, že se cítili mladí až do padesáti. Společným názorem všech dotazovaných věkových skupin je, že stáří začíná s odchodem do penze.

Britové se s našimi výpočty moc neshodují. Podle nich člověk přichází do středního věku už v pětatřiceti a stáří přichází na přelomu 55. roku.
Podle všeho jsme na tom poměrně dobře, na rozdíl od Portugalců, kteří považují za přechod do středního věku přelom 29. a 30. roku. Stáří podle nich začíná již v jednapadesáti.

Věk nehraje roli

Stárnutí nelze definovat pouhými čísly. Pokud jsme se dotazovaných ptali na věk, odpovídali v číslovkách, ale na otázku „jak se pozná stáří?“ odpovídali různě. Mladší věková skupina odpovídala, že pokud je člověk v důchodu, je prostě starý. Starší kategorie dotazovaných mluvila spíše o schopnosti postarat se o sebe sama.

Pokud již člověk není schopen se postarat plnohodnotně sám o sebe, je považován za starého. Ti nejstarší z dotazovaných se poměrně shodovali se střední věkovou skupinou. Odpovídali, že dokud je nic nebolí, staří se necítí.

Na severu stárnou později

Nejen věkové skupiny se příliš neshodovali, ale ukázalo se, že vliv na lidské stárnutí má i zeměpisná poloha. Lidé žijící v chladnějších severských zemích uvádějí hranice středního věku a stáří mnohem výše, než lidé žijící v teplejších oblastech.

Norové, Dáni apod. uvádějí hranici stáří až v pětašedesáti. Naopak Slovinci či Italové považují za staré osoby ve věku 58 let.

Výsledek?

Průměrná hranice přechodu do středního věku se tedy nachází kolem devětatřicátého roku a stáří začíná zhruba v šedesáti. Samozřejmě jsou to jen čísla. Skutečné stáří začíná až tehdy, kdy si ho člověk připustí.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14
45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat